In Nederland kunnen zonnepanelen tot wel 40 jaar meegaan. Fabrikanten geven daarentegen gemiddeld maar 25 jaar garantie op het vermogen van deze zonnepanelen. Door zonnepanelen van hoge kwaliteit te kiezen, hoeft dit verschil geen probleem te zijn. Wat wij bedoelen met ‘de juiste panelen’, wat je moet weten over de levensduur of degradatie van zonnepanelen, en of dit impact heeft op de prijs van de zonnepanelen; dat leggen wij je uit.
De aanschaf van zonnepanelen is een behoorlijke investering, daarom wil jij wel zeker zijn dat de panelen die jij aanschaft van hoge kwaliteit zijn. Dit draagt immers bij aan de levensduur van de zonnepanelen en de opbrengsten die ze leveren.
Om de optimale levensduur van zonnepanelen te garanderen, moeten zonnepanelen aan verschillende kwaliteitseisen voldoen. Bij Zonneplan wordt dit op verschillende manieren gewaarborgd. De zonnepanelen van onze fabrikanten worden zowel na productie als vóór de installatie uitgebreid getest, onderworpen aan belangrijke duurproeven en voorzien van een certificaat. Daarnaast test Zonneplan de kwaliteit van de zonnepanelen steekproefsgewijs bij TÜV Rheinland, het grootste testinstituut op het gebied van zonnepanelen. De kans op een defect of schade wordt hiermee geminimaliseerd en het risico van kwaliteitsproblemen is zeer klein.
Om de kwaliteit van zonnepanelen te bepalen, zijn er verschillende tests die het vermogen, de levensduur, de houdbaarheid onder extreme weersomstandigheden en andere kwaliteitsbepalende factoren bewijzen. Op de pagina zonnepanelen testen kun jij meer lezen over deze testen en waarom Zonneplan het zo belangrijk vindt om deze uit te voeren.
Het vermogen van zonnepanelen neemt gedurende de eerste 25 jaar geleidelijk af. Dit fenomeen heet degradatie. Wanneer de zonnepanelen niet aan de juiste kwaliteitseisen voldoen, kan het vermogen sneller degraderen dan de vermogensgarantie dekt.
Een veelvoorkomend probleem: het opgeven van incorrecte flashdata, waardoor het zonnepaneel op papier een hoger wattpiek vermogen heeft dan in de praktijk. Dit betekent dat jij uiteindelijk minder rendement behaalt dan is berekend op basis van het vermogen. Bij Zonneplan zorgen wij dat jij altijd zonnepanelen krijgt die beter presteren dan het opgegeven wattpiek vermogen. Dit doen wij door enkel betrouwbare Tier 1 fabrikanten te selecteren. Hoe we dat doen, lees je in onze zoektocht naar de beste zonnepanelen fabrikanten.
Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Voor de kwaliteit van het zonnepaneel is het belangrijk dat de zonnecellen van zuivere kwaliteit zijn en dat ze geen gebreken, zoals haarscheurtjes, bevatten. Door haarscheurtjes in de zonnecellen kunnen zogenaamde hotspots ontstaan. Deze lokale weerstanden zijn nadelig voor de opbrengst van het gehele systeem. De panelen worden daarom door de fabrikant én door Zonneplan onderworpen aan een EL-test voor zonnepanelen. Daarnaast zorgt de afdeling inkoop van Zonneplan voor een zeer zorgvuldig transport en behandelen onze installateurs uw zonnepanelen met uiterste voorzichtigheid.
Uit afzonderlijke tests van Zonneplan blijkt dat niet alle zonnepanelen even goed tegen tientallen jaren vochtigheid kunnen. Tijdens de damp heat en humidity freeze test zijn verschillende zonnepanelen getest die na 10 tot 20 jaar kapot zouden zijn gegaan aan zogenaamde delaminatie. Doordat Zonneplan deze testen steekproefsgewijs uitvoert, weet jij zeker dat jouw zonnepanelen ook deze test hebben doorstaan.
Door de verschillende zonnepanelentests weet jij als klant zeker dat jouw zonnepanelen een lange levensduur hebben. Mocht er onverhoopt toch iets niet goed zijn met jouw zonnepanelen? Neem dan contact op met onze serviceafdeling. En wil jij meer weten over hoe je zelf de zonnepanelen in de beste conditie kunt houden? Lees dan onze pagina overhet onderhoud.
Frank Breukelman is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn interessegebied ligt voornamelijk bij (dynamische) energie, duurzaamheid en (elektrische) mobiliteit.
Opgeleid in de Zonneplan Academy