TTF-gasbeurs

Wat is de TTF-gasbeurs?

Aid Henic
Door: Aid Henic

Niet iedereen kent de TTF-gasbeurs, maar deze markt speelt een grote rol in ons energienetwerk. Lees op deze pagina hoe de TTF-gasbeurs precies werkt, welke factoren invloed hebben op de gasprijs en waarom deze markt van belang is voor jouw energierekening.

Wat is de TTF-gasbeurs?

De Title Transfer Facility (TTF) is een Europese virtuele handelsplaats voor aardgas, gevestigd in Nederland. Het is een van de grootste en meest liquide gasmarkten in Europa, waar kopers en verkopers aardgas kunnen verhandelen. De TTF-gasbeurs speelt een cruciale rol in de prijsvorming van gas in Europa en dient als referentiepunt voor gasprijzen in deze regio.

De TTF-gasbeurs werkt als een marktplaats waar verschillende marktpartijen, zoals energiebedrijven, handelaren en producenten, aardgas kunnen kopen en verkopen. De handel op de TTF gebeurt voornamelijk via termijncontracten en spotmarkttransacties. Termijncontracten worden gebruikt om aardgas te kopen of verkopen voor levering in de toekomst, terwijl spotmarkttransacties betrekking hebben op de directe levering van gas. Prijzen op de TTF worden bepaald door vraag en aanbod en de transacties worden doorgaans gefaciliteerd door gespecialiseerde handelsplatformen en tussenpersonen.

Als particulier kun je niet rechtstreeks handelen op de TTF-gasbeurs. De TTF is bedoeld voor professionele marktpartijen zoals energiebedrijven, handelaren en grote industriële consumenten. Particulieren die willen profiteren van de prijzen op de TTF-gasbeurs kunnen dit indirect doen via hun energiebedrijf of door te investeren in financiële producten die gerelateerd zijn aan aardgas, zoals ETF’s (Exchange Traded Funds) of aandelen van energiebedrijven.

Wat zijn de prijzen op de TTF-gasbeurs?

De TTF-gasbeurs is zogezegd een belangrijke handelsplaats voor aardgas in Europa. De prijzen op deze beurs kunnen variëren op basis van verschillende factoren zoals vraag en aanbod, onderstaand verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de gasprijs.

  • Weersomstandigheden: Extreem koud weer in de winter of extreem warm weer in de zomer kan de vraag naar aardgas verhogen voor respectievelijk verwarming en koeling.
  • Geopolitieke gebeurtenissen: Spanningen in gas producerende regio’s of conflicten kunnen zorgen voor onzekerheid in de gasvoorziening en de prijzen beïnvloeden.
  • Economische omstandigheden: Economische groei of recessie kan de vraag naar gas beïnvloeden.
  • Voorraadniveaus: Lage voorraden kunnen leiden tot hogere prijzen, terwijl hoge voorraden de prijzen kunnen verlagen.
  • Productie en transport: Onderhoud of technische storingen in productie- en transportinfrastructuur kunnen de prijzen beïnvloeden.

De prijs van TTF-gas op 30 augustus 2024 was €0,38 (m3), dit is de kale gasprijs op de groothandelsmarkt op basis van de Dutch TTF Gas Futures (ICE Endex). De prijs is gecorrigeerd naar euro per kubieke meter (m3). Deze prijs kan gedurende de dag fluctueren afhankelijk van de bovengenoemde factoren en marktbewegingen.

Bron: Energievergelijk.nl

Zonneplan Energie en de TTF-gasbeurs

Bij Zonneplan kopen wij ons gas in op de TTF Day Ahead markt. Dit betekent dat de gasprijzen die je bij ons betaalt, gebaseerd zijn op de prijzen die dagelijks op deze markt worden vastgesteld. De TTF Day Ahead markt is een handelsplatform waar de prijs van gas voor de volgende dag wordt bepaald. Deze prijs wordt beïnvloed door de eerder genoemde factoren.

Omdat de prijzen dagelijks veranderen, kunnen wij dynamische gastarieven aanbieden die elke dag kunnen variëren, je kan de prijzen terugvinden op onze site. Dit zorgt ervoor dat jij kunt profiteren van de actuele marktprijzen. Hierdoor betaal je nooit te veel en kun je besparen op je energiekosten.

Welke energiemarkten zijn er nog meer?

Naast de TTF-gasbeurs zijn er nog andere relevante energiemarkten om naar te kijken:

  • ICE ENDEX (Langetermijnmarkt): Hier worden contracten voor de levering van energie over een langere periode verhandeld. Dit helpt partijen om zich in te dekken tegen prijsschommelingen.
  • EPEXSPOT (Kortetermijnmarkt): Richt zich op de handel in elektriciteit voor de korte termijn, waarbij de levering vaak de volgende dag al plaatsvindt.
  • Intraday (Kortetermijnmarkt): Een nog kortere termijn dan EPEXSPOT, waarbij handelaren gedurende de dag energie kunnen kopen en verkopen, vaak tot slechts enkele uren voor levering.
  • Onbalansmarkt: Deze markt corrigeert realtime onvoorziene afwijkingen tussen vraag en aanbod, bijvoorbeeld wanneer het weer toch anders blijkt te zijn dan vooraf ingeschat. Voorbeeld: voor zondag wordt ingeschat dat het overwegend zonnig zal zijn waardoor de zonnepanelen veel stroom opwekken. Er zijn dan minder gascentrales nodig om bij te springen. Toch blijkt het op zondag plots veel bewolkter te zijn dan verwacht, en hebben energieleveranciers vooraf te weinig stroom ingekocht. Dit wordt gecorrigeerd op de onbalansmarkt, die dus eigenlijk essentieel is voor het zorgen van de stabiliteit van het energienet.
  • TTF Day Ahead (Gas Korte Termijn): Specifiek gericht op de handel in gas voor levering de volgende dag, vergelijkbaar met de kortetermijn elektriciteitsmarkten.

Deel dit artikel: