Verschil tussen een variabel en dynamisch energiecontract

Aid Henic

Aid Henic

Laatst bewerkt:

Een variabel energiecontract is een contract waarbij de prijzen voor elektriciteit en gas gedurende de looptijd kunnen veranderen, afhankelijk van de marktontwikkelingen. Dit gebeurt vaak om de 3 of 6 maanden.

Een ander concept is het dynamische energiecontract. Hierbij verschillen de energieprijzen per uur (stroom) en per dag (gas), waardoor je profiteert van de laagste prijzen op de markt.

Lees alles over de verschillen tussen een variabel en dynamisch energiecontract.

Energieprijzen

Dit is misschien wel het grootste verschil tussen variabel en dynamisch: de energieprijzen. Die zijn bij beide contracten totaal verschillend opgebouwd.

Energieprijzen bij een variabel energiecontract

Bij een variabel energiecontract kunnen de tarieven voor stroom en gas periodiek veranderen, bijvoorbeeld elke kwartaal of elk halfjaar, afhankelijk van de marktomstandigheden en de tarieven van de leverancier. Hierdoor kunnen de prijzen zowel stijgen als dalen tijdens de looptijd van je contract.

Energieprijzen bij een dynamisch contract

Bij een dynamisch energiecontract zit dit anders: stroomprijzen veranderen per uur, afhankelijk van vraag-aanbod op de markten. De stroomprijzen kunnen gedurende de dag variëren van bijvoorbeeld € 0,08 tijdens goedkope, groene uren, tot € 0,30 tijdens dure, grijze uren. Hierbij kunnen de prijzen zelfs de min in gaan, dat noemen we negatieve stroomprijzen. Gasprijzen veranderen bij een dynamisch energiecontract per dag.

Gemiddeld is een dynamisch energiecontract 28% goedkoper dan een variabel energiecontract.

Wat mensen soms niet weten is dat je jouw stroom- en gascontract niet bij dezelfde leverancier hoeft te hebben. Dit kun je bij twee verschillende leveranciers onderbrengen.

Opzegtermijn variabel en dynamisch energiecontract

Bij een variabel energiecontract geldt vaak een opzegtermijn van 30 dagen. Als je het contract opzegt voordat de looptijd is verstreken, kan het zijn dat je een opzegboete moet betalen. Dit verschilt per leverancier en vind je terug in jouw contract.

Bij een dynamisch energiecontract kan je dagelijks kosteloos opzeggen en krijg je niet te maken met overstapboetes.

Looptijd

De looptijd bij een variabel contract is voor onbepaalde tijd en is meestal maandelijks opzegbaar. Een dynamisch contract kent geen vaste looptijd en is per dag opzegbaar.

Welk energiecontract is slim met zonnepanelen?

Er speelt veel met zonnepanelen. Terugleverkosten die onlangs zijn geïntroduceerd, de salderingsregeling die wel of niet blijft…

Heb je zonnepanelen op je dak liggen, dan vraag je je waarschijnlijk af wat voor jou het beste energiecontract is. Hier hebben we enkele berekeningen op losgelaten, waarbij we tot de conclusie kwamen dat je met een dynamisch energiecontract je zonnepanelen een jaar sneller terugverdient dan bij een variabel contract (met terugleverkosten). Lees hier het volledige onderzoek.

Goed om te weten is dat je bij een dynamisch energiecontract nooit te maken krijgt met terugleverkosten, terwijl dit tegenwoordig bij vrijwel elk vast en variabel energiecontract de norm is geworden.

Groot voordeel van dynamische energie: koppeling met andere producten

Een voordeel van een dynamisch energiecontract ten opzichte van een variabel contract wat we nog graag wilden benoemen: door het koppelen van dynamische energie aan ‘slimme’ producten in huis, kun je nog meer geld besparen. Heb je een slimme laadpaal, dan kan je die gebruiken om jouw elektrische auto zoveel mogelijk op de goedkope uren op te laden.

Heb je een thuisbatterij – zoals de Zonneplan Nexus – dan kan die, met de juiste aansturingsservice, automatisch op het ideale moment laden en ontladen. Zo verdien je geld én help je het energienet stabiliseren.

Wat is beter in mijn situatie: variabel of dynamisch

Welk energiecontract het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw situatie en voorkeuren. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en je opties te overwegen, want de keuze voor een bepaald energiecontract beïnvloedt de prijs die jij voor jouw stroom en gas betaald.

Wel kunnen we simpelweg niet om het feit heen dat een dynamisch energiecontract gemiddeld 28% goedkoper is dan een variabel energiecontract.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy