Wat is het gemiddelde stroomverbruik in een appartement?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Het jaarlijkse stroomverbruik van een tweepersoons appartement (70m²) bedraagt gemiddeld 2700 kWh. Dit kan echter sterk variëren afhankelijk van het aantal elektrische apparaten in huis. Heb je bijvoorbeeld een airco, warmtepomp of kook je elektrisch, dan zal je verbruik hoger zijn. Heb je deze apparaten niet, dan zal je verbruik lager liggen.

Door een beter inzicht in je energieverbruik kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. Wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees dan verder.

Stroomverbruik per grootte van huishouden

Hieronder een overzicht van het energieverbruik voor een gemiddeld appartement, afhankelijk van het aantal bewoners. Deze cijfers geven een indicatie van het stroomverbruik voor een appartement maar kan dus sterk verschillen, afhankelijk van de grootte van het huishouden, het type en aantal elektrische apparaten, de isolatie van de woning, het klimaat en de levensstijl van de bewoners.

Huishouden Gemiddeld stroomverbruik
1 persoon 1600-1800 kWh
2 personen 2500-2900 kWh
3 personen 3400-3500 kWh
4 personen 4000-4500 kWh
5 personen 4350-5000 kWh

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een gemiddeld appartement?

Hoewel het in principe niet mogelijk is om zonnepanelen te nemen als je in een appartement woont, hebben we toch een berekening gemaakt om je een idee te geven.

Voor een gemiddeld appartement voor 2 personen is het jaarlijkse verbruik ongeveer 2700 kWh. Om te bepalen hoeveel zonnepanelen hiervoor nodig zijn, gebruiken we de onderstaande berekening.

Door het wisselvallige weer in Nederland is er bijna nooit sprake van ideale omstandigheden voor de zonnepanelen. Daarom gaan we ervan uit dat 1 wattpiek (Wp) ongeveer 0,88 kWh per jaar oplevert. Zonneplan werkt met zonnepanelen van 440Wp.

Als we ervan uitgaan dat 1Wp per jaar gemiddeld 0,88 kWh oplevert, levert een zonnepaneel van 440Wp dus 0,88 * 440Wp = 387 kWh per jaar op. Om 2700 kWh stroom op te wekken heb je 2700 kWh/387 kWh = 7 zonnepanelen nodig van 440Wp.

Uiteraard is deze berekening een schatting en kan het aantal zonnepanelen per situatie verschillen, afhankelijk van onder andere de hellingshoek van jouw dak en eventuele schaduwwerking.

Inzicht in je energieverbruik

Met de Zonneplan Connect

Zonneplan Connect

De Zonneplan Connect is een slimme meter die je helpt om inzicht te krijgen in je energieverbruik. Je krijgt de Zonneplan Connect gratis in bruikleen als je klant wordt bij Zonneplan Energie. Deze kan je vervolgens eenvoudig aansluiten op je slimme meter en stuurt real-time gegevens naar de Zonneplan app. Hierdoor kun je precies zien hoeveel energie je verbruikt, opwekt en op welke momenten van de dag dit gebeurt.

Met dit inzicht kun je bewuster omgaan met je energieverbruik en eventueel aanpassingen doen om energie te besparen. De Zonneplan Connect helpt je dus niet alleen om inzicht te krijgen in je energieverbruik, maar ook om efficiënter en duurzamer met je energie om te gaan.

 

Zonneplan Energie actie met gratis Zonneplan Connect

Bespaar met Zonneplan Energie

Zonneplan Energie biedt een dynamisch energiecontract aan. Dit betekent dat de prijs die je betaalt voor stroom elk uur kan veranderen, afhankelijk van de marktprijzen. In plaats van een vaste prijs per kWh, betaal je dus een prijs die kan variëren.

Het voordeel hiervan is dat je kunt profiteren van lage prijzen op momenten dat er veel aanbod is en weinig vraag, bijvoorbeeld ‘s nachts of tijdens zonnige dagen met veel zonne-energie. Door je energieverbruik te plannen op deze momenten, kun je flink besparen op je energiekosten. Denk aan het opladen van je elektrische auto, het draaien van de wasmachine of het opladen van je thuisbatterij wanneer de prijzen laag zijn.

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie
Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy