Variabel energiecontract

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Een variabel energiecontract is een soort energiecontract waarbij de prijs voor energie kan veranderen gedurende de looptijd van het contract. Dit in tegenstelling tot een vast contract waarbij de prijs voor energie gedurende de looptijd van het contract hetzelfde blijft. Zo kun je met een variabel contract iets meer profiteren van prijsontwikkelingen rondom energie.

variabel, vast of dynamisch energiecontract tabel met kenmerken

Energieprijs variabel energiecontract

De energieprijs is het bedrag dat je betaalt voor de energie die je verbruikt. Bij een variabel energiecontract kan deze prijs dus veranderen gedurende de looptijd van het contract. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met fluctuerende olieprijzen of een veranderende vraag naar energie. Hierdoor kan het zijn dat de energieprijs in de winter hoger is dan in de zomer.

Hoe vaak de energieprijs wordt aangepast wisselt per energieleverancier. Dit kan bijvoorbeeld per kwartaal, per half jaar of per jaar zijn.

Lees ook: het verschil tussen variabele en vaste energietarieven.

Looptijd

De looptijd van een variabel energiecontract is de periode waarin het contract geldig is. Dit kan bijvoorbeeld een jaar zijn, maar er zijn ook contracten met een looptijd van bijvoorbeeld twee of drie jaar. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, omdat je bij een verlenging van het contract de energieprijs weer opnieuw moet bekijken.

Afsluiten

Als je een variabel energiecontract wilt afsluiten, is het belangrijk om goed te letten op de voorwaarden. Zo moet je bijvoorbeeld goed op de hoogte zijn van de energieprijs die geldt bij het afsluiten van het contract en hoe vaak deze kan veranderen. Ook is het verstandig om te kijken naar de looptijd van het contract en of er eventueel een opzegtermijn van toepassing is.

Variabel energiecontract opzeggen

Het opzeggen van een variabel energiecontract is vaak makkelijker dan bij een vast energiecontract. Er is vaak een opzegtermijn van een maand en er zijn meestal geen boetes verbonden aan het opzeggen van een variabel contract.

Het afsluiten van een variabel contract kan interessant zijn voor mensen die op zoek zijn naar iets meer flexibiliteit en de prijsontwikkelingen van energie toch enigszins willen volgen, maar die het risico van een dynamisch energiecontract niet aandurven.

Terugleverkosten bij variabele energiecontracten

Een groot nadeel van variabele (en vaste) energiecontracten is dat je te maken krijgt met terugleverkosten. Vrijwel elke grote energieleverancier heeft terugleverkosten geïntroduceerd; iets waar je bij een dynamisch energiecontract nooit te maken mee zult krijgen.

Veelgestelde vragen over variabele energiecontracten

  • Biedt Zonneplan een variabel contract aan?

    Nee, Zonneplan biedt geen variabel contract aan. Zonneplan biedt in plaats daarvan wel een dynamisch energiecontract (Zonneplan Energie) aan. Een slim energiecontract van Zonneplan is dé oplossing om jouw energierekening te verlagen. Dit doen we door gebruik te maken van goedkope stroom die dagelijks door zon en wind beschikbaar is. Zonneplan Energie laat jou profiteren van deze groene daluren.

  • Hoe vaak wijzigt een variabel tarief?

    Hoe vaak het tarief bij een variabel contract verandert, verschilt per energieleverancier. Dit is vaak per kwartaal, per half jaar of per jaar.

  • Waar moet je op letten bij een variabel energiecontract?

    Kies je voor een variabel energiecontract? Dan weet je van tevoren niet welke prijs je per kWh zal betalen. De prijs van een variabel energiecontract wordt vaak per kwartaal, halfjaar, of jaar verandert. Dat betekent dat de prijs kan schommelen tijdens de contractperiode.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy