Terugleververgoeding bij zonnepanelen

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Je zonnepanelen wekken stroom op. Gebruik je deze stroom niet direct in de woning? Dan lever je de stroom terug aan het net. Dit noemen we de teruglevering bij zonnepanelen. Zo simpel is het.

Salderingsregeling

Welke prijs krijg je voor 1 kWh teruggeleverde stroom? Tot aan je jaarlijkse elektriciteitsverbruik wordt 1 kWh teruglevering stroom weggestreept tegen 1 kWh verbruik. Dit noemen we de salderen. Alleen over wat je dat jaar nog extra aan energie verbruikt, je netto verbruik, betaal je belasting. Zo wordt stroom terugleveren interessant. We leggen alles aan je uit over de salderingsregeling.

Update salderingsregeling: afschaffing per 1 januari 2027

De salderingsregeling wordt in 2027 volledig afgeschaft, waardoor het een en ander verandert qua teruglevering van je zonnestroom. De laatste tijd (1e kwartaal 2025) kwam dit onderwerp in het nieuws omdat de eerste terugleververgoedingen van energieleveranciers voor het na-salderen tijdperk bekend werden.Energieleverancier Greenchoice kondigde vorige week aan vanaf 2027 vrijwel niets meer te vergoeden voor teruggeleverde zonnestroom. Twee dagen later meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat elf energieleveranciers zelfs nu al een netto-negatieve terugleververgoeding rekenen”, schreef Zonneplan eerder. Zonneplan reageert hier op in deze blog.

Terugleververgoeding zonnepanelen

Welke terugleververgoeding krijg ik?

Lever je in een jaar meer stroom terug dan je aan energie hebt verbruikt dat jaar? Dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding. In onderstaande grafiek zie je een simpel voorbeeld: stel je verbruikt 2000 kWh stroom per jaar. Je zonnepanelen wekken 3000 kWh op, waarvan je 1000 kWh direct verbruikt, bijvoorbeeld met het opladen van je elektrische auto. Er blijft dus nog 1000 kWh over bij het verbruik. Dit deel kun je salderen, waarna er nog 1000 kWh over blijft. Deze laatste 1000 kWh lever je terug tegen een vast bedrag per kWh. Vergeet niet dat dit verandert per 1 januari 2027, wanneer je dus niet meer kunt salderen.

Salderen en terugleveren ten opzichte van de verbruikte stroom.
Salderen en terugleveren ten opzichte van de verbruikte stroom.

De prijs die jij krijgt voor een teruggeleverde kWh verschilt per energieleverancier en per energiecontract. Kijk hier dus goed naar. Bij sommige leveranciers krijg je een vastgesteld bedrag voor 1 kwh. Dit kan zowel incl. als excl. btw zijn. Sommige leveranciers rekenen een percentage, bijvoorbeeld 50% van je leveringstarief. Bij een dynamisch energiecontract verschilt de terugleververgoeding per uur: afhankelijk van de uurprijzen van de stroom op momenten dat je teruglevert. Je ontvangt namelijk hetzelfde bedrag bij teruglevering, als dat je zou betalen voor het afnemen van stroom.

Let dus goed op de vergoeding voor teruglevering met zonnepanelen bij het afsluiten van jouw energiecontract. 

Salderen met een dynamisch energiecontract

Heb je een dynamisch energiecontract van Zonneplan Energie? Dan ziet salderen er iets anders uit. Je krijgt namelijk een vergoedingen voor de teruggeleverde stroom op basis van de marktprijzen. Lever je stroom terug en is het uurtarief op dat moment € 0,15 per kWh,  dan krijg je dat bedrag ook voor de stroom. Lees meer over de teruglevergoeding bij een dynamisch energiecontract.

Naast de teruggeleverde stroom wordt ook de belasting gesaldeerd. Bij een dynamisch contract gaat het als volgt.

We maken een inschatting van je elektriciteitsverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. Zo weten we hoeveel belasting je op jaarbasis zou gaan betalen. 1/12e deel van dit bedrag betaal je elke maand. Je kunt het zien als een voorschot op de belasting. Op je jaarafrekening krijg je je definitieve belasting. Heb je teveel of te weinig betaald, dan wordt dit op de jaarafrekening verrekend.

Negatieve stroomprijzen

Bij een dynamisch energiecontract kunnen uurprijzen soms negatief zijn. Tijdens het verbruiken van stroom, krijg je dan geld toe. Maar bij het terugleveren van je eigen zonne-stroom in deze uren moet je betalen voor jouw teruglevering.

Het advies: Zorg dat je eigen zonne-stroom zoveel mogelijk verbruikt. Stuur jouw stroomverbruik dus maximaal naar de uren met negatieve energieprijzen. Sommige mensen maken echt een sport van stroomverbruik tot de max, maar let wel op verspilling. Bij extreme negatieve uurprijzen kan het gunstig zijn om je omvormer uit te schakelen. Met Powerplay van Zonneplan gebeurt dit automatisch.

Powerplay: bescherming tegen negatieve uurprijzen (en meer)

Zonnepanelen uitzetten wordt soms genoemd als optie wanneer de stroomprijzen negatief zijn. Met Powerplay wordt je omvormer automatisch uitgeschakeld bij negatieve uurprijzen. Zo hoef je nooit te betalen voor het terugleveren van je zonnestroom. Daarnaast help je het stroomnet te stabiliseren en ontvang je maandelijks een Powerplay Bonus. Benieuwd naar meer? Lees meer over Zonneplan Powerplay.

Terugleververgoeding bij dynamisch energiecontract

Heb je zonnepanelen en ben je klant van Zonneplan Energie (dynamisch energiecontract)? Dan is je terugleververgoeding afhankelijk van de momenten waarop je de stroom terugleverde en wat tijdens die uren de stroomprijs was. Een energiecontract bij Zonneplan betekent immers energie tegen marktprijzen (per uur); dat geldt zowel voor afname als voor teruglevering.

Terugleverboete op zonne-energie

Veel energieleveranciers hebben de afgelopen tijd terugleverheffingen geïntroduceerd. Afhankelijk van je hoeveelheid teruglevering in kWh’s per jaar betaal je een vast bedrag per maand. Voor mensen met zonnepanelen even schrikken. Maar, goed om te weten:

  1. Ja! Zonnepanelen blijven rendabel, zelfs met zo’n heffing.
  2. Met een dynamische energiecontracten van Zonneplan is er geen terugleverheffing. Je krijgt altijd een eerlijke marktprijs voor zonnestroom.

Veelgestelde vragen over terugleveren bij zonnepanelen

  • Hoeveel krijg je voor 1 kWh teruglevering?

    Hoeveel je terugkrijgt voor 1 kWh teruglevering, verschilt per energieleverancier. Heb je zonnepanelen en ben je klant van Zonneplan Energie? Dan is je terugleververgoeding afhankelijk van de momenten waarop je de stroom terugleverde en wat tijdens die uren de stroomprijs was. Een energiecontract bij Zonneplan betekent immers energie tegen marktprijzen (per uur); dat geldt zowel voor afname als voor teruglevering.

  • Wat is het verschil tussen de terugleververgoeding en salderingsregeling?

    Gebruik je de opgewerkte stroom niet direct in je woning? Dan lever je de stroom terug aan het net. Dit noemen we de teruglevering. Lever je in een jaar meer stroom terug dan je aan energie hebt verbruikt dat jaar? Dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding. De prijs die jij krijgt voor een teruggeleverde kWh verschilt per energieleverancier.

    Welke prijs krijg je voor 1 kwh teruggeleverde stroom? Tot aan je jaarlijkse elektriciteitsverbruik wordt 1 kWh teruglevering stroom weggestreept tegen 1 kwh verbruik. Dit noemen we de salderen. Lees meer over de salderingsregeling.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy