Een slimme meter is een energiemeter die het stroom- en gasverbruik automatisch registreert en doorstuurt naar de energieleverancier. Deze meters kan je, met een verbruiksmanager of connect (zoals de Zonneplan Connect), real-time uitlezen. Hierdoor krijg je live informatie over het energieverbruik. Dit stelt je in staat om jouw energieverbruik efficiënt te monitoren en te beheren. Slimme meters zijn ook in staat om de hoeveelheid energie die wordt verbruikt en de energie die wordt teruggeleverd (bijvoorbeeld door zonnepanelen) nauwkeurig te registreren.
Met de nieuwe Energiewet wordt een slimme meter verplicht. Vanaf 2025 ontvangen mensen met een analoge meter een brief van de netbeheerder uit de eigen regio.
Waarom een slimme meter?
Met een slimme meter profiteer je van de volgende voordelen:
Automatische doorgeven van meterstanden
Met slimme meters worden meterstanden automatisch uitgelezen en verzonden naar de energieleverancier. Dit elimineert de noodzaak voor handmatige invoer en vermindert de kans op fouten bij het aflezen of doorgeven van de standen.
Inzicht in verbruik
Slimme meters gekoppeld aan een verbruiksmanager bieden gedetailleerd inzicht in energieverbruik. Je ziet precies wanneer en hoeveel energie je gebruikt, wat helpt bij het nemen van energiebesparende maatregelen en het verlagen van energiekosten.
Bijhouden van opgewekte zonne-energie
Voor huishoudens met zonnepanelen is een slimme meter essentieel om de hoeveelheid opgewekte energie nauwkeurig bij te houden. Dit is niet alleen belangrijk voor de eigen energiebalans, maar ook voor de correcte verrekening van teruggeleverde energie aan het net.
Slimme meters bij een dynamisch energiecontract
Dynamische energiecontracten bieden energietarieven die variëren afhankelijk van marktvraag en -aanbod. Slimme meters zijn cruciaal voor deze contracten omdat ze real-time verbruiksgegevens leveren, waardoor consumenten kunnen profiteren van tariefschommelingen door hun energieverbruik aan te passen. Om te kunnen profiteren van een dynamisch energiecontract, is een slimme meter vereist zodat er live data verkregen kan worden.
Installatieproces
De installatie van een slimme meter wordt uitgevoerd door de netbeheerder zonder dat dit veel overlast voor de consument veroorzaakt.
Hoe te lezen en te gebruiken
Slimme meters hebben een digitaal display dat direct inzicht geeft in huidig en historisch energieverbruik. Gebruikers kunnen deze gegevens analyseren via apps of websites om hun verbruik te optimaliseren.

Slimme meter. Bron: Consumentenbond
Veelgestelde vragen over slimme meters
Is een slimme meter verplicht?
Ja, een slimme meter wordt verplicht. Vanaf 2025 ontvangen mensen met een analoge meter een brief van de netbeheerder uit de eigen regio. Waarom? Op de site van de Rijksoverheid wordt het als volgt uitgelegd:
“Analoge meters moeten door een digitale of slimme meter vervangen worden. Deze meters geven betere informatie. Als u zonnepanelen heeft kan een analoge meter niet los van elkaar meten hoeveel stroom u opwekt, hoeveel u zelf gebruikt en hoeveel u levert aan het net. Een digitale of slimme meter kan dit wel. Gescheiden meten van stroom is belangrijk, omdat dan iedereen de juiste kosten, vergoedingen en belastingen kan betalen. Ook kunnen we dan zien waar bijvoorbeeld extra stroomkabels nodig zijn. Daarom staat in de Energiewet dat alle analoge meters moeten worden vervangen door een digitale of slimme meter.”
Het vervangingsproces kan drie jaar duren.
Hoe zit het met privacy?
Hoewel sommige consumenten zich zorgen maken over privacy, worden de gegevens door energiebedrijven en netwerkbeheerders met de hoogste discretie behandeld en uitsluitend gebruikt voor het berekenen van het totale energieverbruik.
Heb je bezwaar tegen het automatisch op afstand uitlezen van je slimme meter? Dan kun je de netbeheerder vragen deze functie uit te zetten. Je moet dan wel zelf jaarlijks de meterstanden doorgeven en je kunt – als Zonneplan klant – dan niet meer profiteren van functies als Powerplay.

Aid Henic
SEO specialistAid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.
Opgeleid in de Zonneplan Academy