100% groene of 100% grijze stroom bestaat niet
De stroom uit jouw stopcontact is een mix van groene en grijze stroom. Het kan over een langere periode nooit volledig groen of grijs zijn. Hoe dat precies zit, leggen we je in dit artikel uit.
Wat is grijze stroom?
Een groot deel van de energie wordt nog steeds opgewekt uit fossiele brandstoffen. Denk hierbij aan:
- Gas (aardgas)
- Kolen (steenkool, bruinkool)
- Daarnaast hebben we ook kernenergie; de meningen zijn verdeeld of dit onder grijze stroom valt of niet
Het voordeel van deze ‘grijze bronnen’ is dat ze altijd beschikbaar zijn. ‘s Nachts en op momenten dat er te weinig of geen wind- en zonne-energie is, kunnen bijvoorbeeld gascentrales aangezet worden.
Maar er kleeft ook een nadeel aan. Deze bronnen worden ‘grijs’ genoemd omdat ze ook wel bekend staan als niet-duurzaam en uitputtelijk. Op een gegeven moment raakt het op. Daarnaast komen ze tot stand door verbranding. Hierbij komen schadelijke stoffen vrij die vervolgens een negatief effect hebben op de klimaatverandering door onder andere het broeikaseffect.
Waarom stroom niet 100% groen of 100% grijs is
De stroom uit jouw stopcontact is een mix van groene en grijze stroom. Vraag en aanbod van energie bepaalt de daadwerkelijke samenstelling van jouw stroom. Energiebronnen zoals zon, wind, biomassa, gas, steenkool en kernenergie zorgen voor het aanbod van stroom. Iedere energiebron heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar ook de CO2-uitstoot en dus ook hoe duurzaam de energie wordt opgewekt wisselt per energiebron.
Als energieleverancier kun je certificaten kopen om zo te kunnen claimen dat jouw stroom 100% groen is, zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO’s). Elke Europese energieproducent krijgt namelijk certificaten wanneer zij op een duurzame manier energie opwekken. De gedachte is dat GvO’s op deze manier groene energieproductie uit zon, wind, water of biomassa stimuleren.
Energieleveranciers kunnen op hun beurt deze certificaten kopen en daardoor claimen dat zij 100% groene stroom leveren. Één detail: de stroom uit jouw stopcontact wordt er niet anders door. Wij bij Zonneplan zijn daarom niet zo onder de indruk. GvO’s kunnen worden gezien als een soort trucje om grijze stroom groen te laten lijken. Een beetje zoals een wolf in schaapskleren, dus. Ze veranderen niks aan de stroom die uit je stopcontact komt. Je stroom blijft net zo grijs of groen als voorheen, maar omdat energieleveranciers claimen 100% groene stroom te leveren, denk je goed bezig te zijn.
Arjen Lubach legt het treffend uit.
Zonneplan helpt je groene stroom te gebruiken
Bij Zonneplan leveren we geen 100% groene of grijze stroom. Het aanbod van wind- en zon bepaalt de energiemix uit jouw stopcontact. In de Zonneplan app zie jij hoe groen jouw stroom is. Stroom op papier vergroenen, dat doen we niet. Volgens het stroometiket van de ACM verkoopt Zonneplan daarom grijze stroom.
Met een dynamisch energiecontract van Zonneplan krijg je toegang tot stroomprijzen per uur. De markt bepaalt elk uur de prijs en jij bepaalt of je daar gebruik van wilt maken of niet.
Tijdens goedkope uren met veel zon en wind betaal je bijv. €0,10 per kWh. Terwijl dit tijdens de dure uren bijvoorbeeld wel €0,30 per kWh kan zijn. Waait de wind en schijnt de zon? Dan is jouw stroomprijs het laagst. Lees meer over dynamische energieprijzen.
Aid Henic
SEO specialistAid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.
Opgeleid in de Zonneplan Academy