Financiering voor verduurzaming

Aid Henic

Aid Henic

Laatst bewerkt:

Hoe kan je het verduurzamen van jouw woning of pand financieren? Gelukkig zijn er verschillende subsidies, leningen en belastingvoordelen beschikbaar. Dit maakt het financieel aantrekkelijker om te verduurzamen.

Lees meer over hoe je begint met verduurzamen. We geven je tips over het opstellen van een verduurzamingsplan.

Dit artikel is een onderdeel van het thema ‘Energietransitie’, waar we meer artikelen over hebben geschreven. Wil je meer over dit onderwerp weten? Lees meer over de energietransitie.

Subsidies voor verduurzaming

De makkelijkste manier om erachter te komen of er subsidies zijn om jouw huis te verduurzamen, is door een kijkje te nemen op de website van je gemeente. Hier is vaak wel een pagina met een naam als ‘subsidie voor verduurzamen’ te vinden.

Zonnepanelen

In Nederland zijn er geen landelijke subsidies meer voor zonnepanelen. Ondernemers kunnen gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit zijn geen subsidies, maar belastingvoordelen die fiscaal voordeel bieden bij de aanschaf van zonnepanelen.

Laadpalen

Voor particulieren is er geen subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een laadpaal voor thuis. Bedrijven kunnen gebruik maken van onder andere de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) om een deel van de kosten van laadpalen terug te verdienen. Dit zijn in principe geen subsidies, maar belastingvoordelen.

Lees meer over laadpaal subsidies.

Isoleren

Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kan je een vergoeding krijgen voor isolatie. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, HR++ en triple glas en vloerisolatie.

Voor bedrijven is er de EIA (belastingvoordeel), waarmee je kunt profiteren van fiscale aftrek bij isolatie-investeringen. Hiermee kan je 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst.

De ISDE en EIA – die onder het kopje ‘Isoleren’ worden behandeld’ – kunnen ook gebruikt worden bij de aanschaf van een warmtepomp

Lees meer over subsidies voor energiebesparende maatregelen.

Belastingvoordelen

0% btw op zonnepanelen

Sinds 2023 hoeven particulieren geen btw meer te betalen op de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Dit bespaart direct 21% op de totale kosten en maakt investeren in zonnepanelen aantrekkelijker.

Zakelijke belastingvoordelen

  • Energie-investeringsaftrek (EIA): Ondernemers kunnen tot 45,5% van de investeringskosten in duurzame technologieën aftrekken van hun fiscale winst.
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Kleine investeringen, zoals zonnepanelen of laadpalen, komen in aanmerking voor extra belastingaftrek.
  • MIA/VAMIL: Deze regelingen bieden extra aftrekposten en flexibiliteit bij duurzame investeringen, zoals laadpalen en warmtepompen.

Leningen

Energiebespaarlening (Warmtefonds)

De Energiebespaarlening van het Warmtefonds is speciaal ontworpen voor het verduurzamen van woningen. Met een aantrekkelijke rente kun je investeren in maatregelen zoals zonnepanelen, isolatie, en warmtepompen. Lees meer over de Energiebespaarlening.

Huishoudens met een verzamelinkomen tot € 60.000 kunnen via het Nationaal Warmtefonds zelfs tegen 0% rente zonnepanelen financieren.

Groene leningen via banken

Een (groene) lening afsluiten is een optie wanneer je graag wilt verduurzamen, maar hier zelf onvoldoende geld voor hebt of niet bereid bent spaargeld in te leggen. Veel banken hebben een groene lening. Dit is een lening speciaal bedoeld voor het verduurzamen van een woning. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Aangezien het hier om leningen puur voor verduurzamen gaat, kan je vaak tegen extra aantrekkelijke rentepercentages lenen.

Duurzaamheidskortingen

Sommige hypotheekverstrekkers bieden rentekorting aan als je jouw woning verduurzaamt. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen, het installeren van een warmtepomp of het verbeteren van de isolatie. Deze korting kan de verduurzamingsmaatregelen nóg aantrekkelijker maken.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy