Technologische initiatieven

Aid Henic

Aid Henic

Laatst bewerkt:

Technologische initiatieven vormen de ruggengraat van de energietransitie. Door slim gebruik te maken van innovaties, kunnen we stappen zetten naar een toekomst met schone, betrouwbare en betaalbare energie voor iedereen.

Maar welke initiatieven maken dit mogelijk? Hieronder lichten we een aantal belangrijke technologische ontwikkelingen toe.

Dit artikel is een onderdeel van het thema ‘Energietransitie’, waar we meer artikelen over hebben geschreven. Wil je meer over dit onderwerp weten? Lees meer over de energietransitie.

Energieopslag

Energieopslag is essentieel om de wisselvalligheid van duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie op te vangen. Door overtollige energie op te slaan, kunnen we energie gebruiken wanneer de vraag hoog is, zelfs als de zon niet schijnt of de wind niet waait. Dit zorgt voor een stabieler en betrouwbaarder energienetwerk. Dit kan op grote schaal met batterijparken, of op een kleinere schaal met thuisbatterijen. Ook kun je denken aan misschien minder bekende initiatieven als (geo)thermische energieopslag, supercondensatoren en zoutkoepelopslagen.

Thuisbatterij van Zonneplan die energie opslaat

Smart grids

Een smart grid is een elektriciteitsnetwerk dat technologie gebruikt om vraag en aanbod van elektriciteit efficiënt op elkaar af te stemmen. In een smart grid werken zonnepanelen, elektrische auto’s, windmolens en apparaten in huis samen om energie slim te verdelen. Dit vermindert verspilling en maakt het mogelijk om piekbelastingen te vermijden.

Een voorbeeld van een smart grid-ontwikkeling is de samenwerking tussen Zonneplan en netbeheerder Liander: samen doen we in Arnhem een proef waarbij we zonnepanelen, laadpalen en thuisbatterijen geautomatiseerd en softwarematig aansturen, om zo netcongestie tegen te gaan.

Elektrificatie

Elektrificatie houdt in dat we steeds meer processen en apparaten die op fossiele brandstoffen draaien, zoals auto’s en CV’s, vervangen door elektrische alternatieven. Dit helpt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en om volledig over te stappen op duurzame energiebronnen.

Digitalisering in het energienetwerk

Digitalisering speelt een steeds grotere rol in het efficiënter maken van het energienetwerk. Met behulp van slimme meters en geautomatiseerde systemen kunnen energieverbruik en -productie nauwkeurig worden gemonitord en bijgestuurd. Dit maakt het eenvoudiger om energieverspilling te verminderen en de vraag beter af te stemmen op de productie van duurzame energie.

Warmtenetten

Warmtenetten zijn netwerken die restwarmte van bijvoorbeeld fabrieken of elektriciteitscentrales gebruiken om huizen en bedrijven te verwarmen. Een voorbeeld hiervan is stadsverwarming.

Dit is een duurzame oplossing omdat het gebruikmaakt van warmte die anders verloren zou gaan. Warmtenetten kunnen een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy