Windenergie

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Laatst bewerkt:

Windenergie speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Het is een duurzame manier om elektriciteit op te wekken zonder uitstoot van CO₂. Deze pagina gaat in op de werking van windmolens, de voor- en nadelen, de stand van zaken in Nederland en hoe je als consument zelf kunt profiteren van windenergie.

Dit artikel is een onderdeel van het thema ‘Energietransitie’, waar we meer artikelen over hebben geschreven. Wil je meer over dit onderwerp weten? Lees meer over de energietransitie.

Hoe werkt een windmolen?

Een windmolen gebruikt de wind om elektriciteit op te wekken. Als het waait, beginnen de grote bladen (de wieken) van de windmolen te draaien. Deze draaiing zet een machine in de molen, de generator, aan het werk om stroom te produceren.

Moderne windmolens zijn vaak uitgerust met slimme technologieën. Zo hebben ze verstelbare bladen die zich automatisch aanpassen aan de windrichting en -sterkte. Dit zorgt ervoor dat ze altijd de meeste energie uit de wind kunnen halen.

De voor- en nadelen van windenergie

Windenergie is een populaire vorm van duurzame energie, maar zoals elke energiebron heeft het zowel voor- als nadelen.

Voordelen van windenergie:

  • Duurzame energieopwekking zonder broeikasgassen
  • Geen CO₂ uitstoot, dus goed voor het milieu
  • Oneindig: de wind is nooit op
  • Windenergie kan grote hoeveelheden stroom leveren aan het elektriciteitsnet

Nadelen van windenergie:

  • Windmolens kunnen het landschap veranderen en negatieve effecten hebben op dieren in de omgeving
  • In de buurt van woonwijken kunnen windmolens geluidsoverlast veroorzaken
  • De hoeveelheid opgewekte energie is afhankelijk van het waaien van de wind, waardoor windenergie soms een minder betrouwbare bron kan zijn

Windenergie in Nederland

In Nederland levert windenergie de meeste groene stroom. In de grafiek hieronder kun je zien dat het percentage windenergie de laatste jaren flink is toegenomen. Windenergie speelt een belangrijke rol in de overgang naar duurzame energievoorziening in Nederland. Er zijn zowel onshore (op land) als offshore (op zee) windparken die een belangrijk deel van onze energiebehoefte dekken.

grafiek: hoeveel elektriciteit in Nederland per energiebron wordt opgewekt

In bovenstaande tabel is het aandeel windenergie weergegeven in lichtgroen (op land) en donkergroen (op zee)

Windmolens op land

Windmolens op land, ofwel onshore windturbines, vormen een belangrijk onderdeel van de energievoorziening in Nederland. Het relatief vlakke landschap en het gunstige klimaat voor windenergie maken Nederland een goede locatie voor windparken.

De capaciteit van windenergie op land is in Nederland de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid. Er zijn honderden windturbines geïnstalleerd verspreid over het hele land, van Groningen tot Zeeland. Deze uitbreiding ondersteunt het nationale doel om tegen 2030 een groot deel van de energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Behalve dat deze windparken bijdragen aan de energietransitie, stimuleren deze windparken ook de lokale economie door banen te creëren in de bouw en onderhoud van de turbines. Bovendien zorgen ze voor een stabielere energievoorziening die minder afhankelijk is van geïmporteerde fossiele brandstoffen, waardoor Nederland steeds meer zelfvoorzienend wordt op energiegebied.

Windmolens op zee

Naast windmolens op het land, zet Nederland flink in op de ontwikkeling van windparken op zee. De open zee biedt ideale omstandigheden voor het opwekken van windenergie dankzij de sterke en constante zeewinden. Deze offshore windturbines zijn krachtiger dan hun tegenhangers op land en kunnen daardoor meer energie opwekken. Dit helpt Nederland om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en voldoet aan een groot deel van onze elektriciteitsbehoefte.

Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen van nieuwe windparken op zee? Kijk dan op Windopzee.nl voor de laatste informatie.

Windenergie voor thuis: hoe kun je hier als consument van profiteren?

Zelf stroom opwekken met een kleine windmolen op je dak of erf klinkt aantrekkelijk, maar valt in de praktijk vaak tegen. De opbrengst is sterk afhankelijk van de locatie en windsnelheid, die in woonwijken meestal te laag is. Daarnaast is een windmolen vrij prijzig, waardoor de kosten vaak niet opwegen tegen de besparing. Kortom, een windmolen voor thuis is op dit moment niet rendabel.

Toch kun je als consument profiteren van windenergie door te kiezen voor een dynamisch energiecontract. Bij dit contract varieert de stroomprijs ieder uur. De prijzen dalen wanneer er veel wind- en zonne-energie beschikbaar is. Zo betaal je minder voor je energie op momenten met veel wind. Door je energieverbruik te verplaatsen naar deze goedkopere uren, kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. Daarnaast stimuleert een dynamisch energiecontract ook het gebruik van duurzame energiebronnen zoals wind.

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Marketingmedewerker

Rosalie Snoeken is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen, dynamische energie en laadpalen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy