De rol van consumenten in de energietransitie

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Laatst bewerkt:

De energietransitie is in volle gang, en jij speelt als consument een belangrijke rol. Of je nu je woning verduurzaamt, energie bespaart of zelf energie opwekt: er zijn tal van mogelijkheden om mee te doen. We laten je zien hoe jij kunt helpen de energietransitie te versnellen.

Dit artikel is een onderdeel van het thema ‘Energietransitie’, waar we meer artikelen over hebben geschreven. Wil je meer over dit onderwerp weten? Lees meer over de energietransitie.

Verduurzaming van woningen

Een van de grootste stappen die je kunt zetten, is het verduurzamen van je woning. Denk aan isolatie, het plaatsen van een warmtepomp, zonnepanelen of een thuisbatterij.

Met goede isolatie zorg je ervoor dat je huis minder warmte verliest, waardoor je minder gas en/of stroom verbruikt. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar hiermee bespaar je ook op je energierekening.

Ook een warmtepomp is een slimme investering. Dit apparaat vervangt (gedeeltelijk) je cv-ketel en gebruikt elektriciteit om je huis te verwarmen. In combinatie met zonnepanelen wek je zelfs je eigen energie op, waarmee je nog meer kunt besparen.

Met een thuisbatterij kun je die opgewekte energie opslaan voor later gebruik. Zo maak je optimaal gebruik van je eigen stroom, ook wanneer de zon niet schijnt. Daarnaast kun je met een thuisbatterij ook het energienet ontlasten door te handelen met stroom.

Al deze maatregelen dragen bovendien bij aan een beter energielabel voor je woning. Hoe duurzamer je huis is, hoe hoger je energielabel, wat de waarde van je woning ten goede komt. Een goed energielabel maakt je huis aantrekkelijker voor toekomstige kopers én zorgt voor lagere maandlasten.

energielabel verbeterd door zonnepanelen

Energiebesparing

Wil je zonder grote investeringen besparen op energie? Dat kan. Met een slimme meter en een dongle/connect die is verbonden met een app op je telefoon, krijg je inzicht in je energieverbruik. De slimme meter meet wanneer en hoeveel energie je verbruikt, terwijl de dongle/connect de gegevens naar je app doorstuurt. Zo kun je bewuster omgaan met energie.

Energiezuinige apparaten, zoals een wasmachine of koelkast met een A-label of beter, verbruiken veel minder stroom dan oude apparaten. Door te kiezen voor deze energie efficiënte apparaten, bespaar je op de lange termijn flink. Heb je bijvoorbeeld een koelkast met energielabel D en vervang je deze voor een koelkast met energielabel A+++? Dan kun je jaarlijks zo’n €100 besparen. Kleine aanpassingen in je gedrag, zoals korter douchen of de verwarming een graadje lager zetten, kunnen ook een verschil maken. Door bijvoorbeeld je douchetijd te verkorten van 7,7 minuten (gemiddelde douchetijd) naar 5 minuten, kun je jaarlijks per persoon tientallen euro’s besparen.

Gedragsverandering

Naast het verduurzamen van je huis en het besparen van energie, is gedragsverandering een belangrijke stap in de energietransitie. Door je energieverbruik te verplaatsen naar momenten waarop er meer duurzame energie is draag je bij aan een groen en stabiel energienet. Daarnaast is deze energie ook nog eens goedkoper dan niet duurzame energie. Je bespaart dus met deze gedragsverandering ook nog eens geld.

Laad bijvoorbeeld je elektrische auto op of draai de was wanneer de zon schijnt of de wind waait. Daarnaast kun je ook besparen door korter te douchen of de kachel een graadje lager te zetten.

Slimme apparaten kunnen je hierbij helpen. Ze schakelen automatisch in als de stroom groen en goedkoop is. Ook dynamische energiecontracten spelen hierop in. Deze contracten passen de tarieven aan op basis van vraag en aanbod, zodat jij kunt profiteren van lagere prijzen op momenten waarop er veel zonne- of windenergie wordt opgewekt.

Foto van vrouw die de zonneplan app gebruikt

Dankzij gunstige financieringsregelingen zijn deze verduurzamingsmaatregelen betaalbaar, en kun je zelfs besparen zonder je spaargeld te hoeven gebruiken.

Zelfvoorzienendheid

Steeds meer mensen willen zelfvoorzienend worden door hun eigen energie op te wekken. Met zonnepanelen, of zelfs een kleine windmolen, wek je je eigen stroom op en word je minder afhankelijk van energieleveranciers. Dit geeft je meer controle over je energieverbruik.

Ook kun je met een thuisbatterij de energie die je zelf opwekt opslaan voor later gebruik. Dit betekent dat je zelfs op momenten dat de zon niet schijnt gebruik kunt maken van je eigen energie. Dit biedt een mooie kans om de regie over je energieverbruik meer in eigen handen te nemen.

Financiering

Een veelvoorkomende vraag is hoe verduurzamingsmaatregelen gefinancierd kunnen worden. Gelukkig zijn er verschillende subsidies en belastingvoordelen beschikbaar. Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) krijg je bijvoorbeeld een vergoeding voor de aanschaf van een warmtepomp.

Ook zijn er groene leningen en kredieten met lage rentes speciaal voor het verduurzamen van je woning, zoals de Energiebespaarlening van het Warmtefonds. Daarnaast betaal je vanaf 2023 geen btw meer over je zonnepanelen. Dit alles maakt het financieel aantrekkelijk om je huis te verduurzamen.

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Marketingmedewerker

Rosalie Snoeken is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen, dynamische energie en laadpalen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy