Welke energiemarkten zijn er voor stroom en gas en wat voor invloed hebben deze markten (in)direct op jouw stroom- of gascontract? Zonneplan geeft je wat basisinformatie over energiemarkten.
Wat gebeurt er op een energiemarkt?
Energiemarkten kan je zien als platforms waarop energieproducten zoals elektriciteit, gas, en olie worden verhandeld. Op deze markten (ver)kopen bijvoorbeeld energieproducenten, energielevanciers en overheidsinstanties producten als stroom en gas. Hiermee wordt vraag en aanbod op elkaar afgestemd, waarmee ook de prijs wordt bepaald.
Welke energiemarkten zijn er?
Er zijn diverse energiemarkten, elk met zijn eigen kenmerken en functies:
- ICE ENDEX (Langetermijnmarkt): Hier worden contracten voor de levering van energie over een langere periode verhandeld. Dit helpt partijen om zich in te dekken tegen prijsschommelingen.
- EPEXSPOT (Kortetermijnmarkt / Day ahead markt): Richt zich op de handel in elektriciteit voor de korte termijn, waarbij de levering vaak de volgende dag al plaatsvindt.
- Intraday (Kortetermijnmarkt): Een nog kortere termijn dan EPEXSPOT, waarbij handelaren gedurende de dag energie kunnen kopen en verkopen, vaak tot slechts enkele uren voor levering.
- Onbalansmarkt: Deze markt corrigeert realtime onvoorziene afwijkingen tussen vraag en aanbod, bijvoorbeeld wanneer het weer toch anders blijkt te zijn dan vooraf ingeschat. Voorbeeld: voor zondag wordt ingeschat dat het overwegend zonnig zal zijn waardoor de zonnepanelen veel stroom opwekken. Er zijn dan minder gascentrales nodig om bij te springen. Toch blijkt het op zondag plots veel bewolkter te zijn dan verwacht, en hebben energieleveranciers vooraf te weinig stroom ingekocht. Dit wordt gecorrigeerd op de onbalansmarkt, die dus eigenlijk essentieel is voor het zorgen van de stabiliteit van het energienet.
- TTF (Gasbeurs): De Title Transfer Facility is de voornaamste gasbeurs van Europa, waar langetermijn- en kortetermijncontracten voor gas worden verhandeld.
- TTF Day Ahead (Gas Korte Termijn): Specifiek gericht op de handel in gas voor levering de volgende dag, vergelijkbaar met de kortetermijn elektriciteitsmarkten.
Wat is de relatie tussen jou en de energiemarkten?
Als consument kom je niet echt direct in aanraking met de energiemarkten. Daar zit altijd een energieleverancier tussen. Door een dynamisch energiecontract te hebben, met prijzen die per dag of uur schommelen, kun je wel ‘profiteren’ van deze energiemarkten. Bijvoorbeeld door op de goedkope uren stroom te gebruiken. Zo ben je toch een soort van betrokken met de energiemarkten, aangezien de energieprijzen onder andere door en op de markten tot stand komen.
Aid Henic
SEO specialistAid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.
Opgeleid in de Zonneplan Academy