Invloed van het weer op energieprijzen

Iris Folkers

Iris Folkers

Laatst bewerkt:

Het weer heeft een grote impact op energieprijzen en de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen. Door weersinvloeden is het zelfs mogelijk om geld toe te krijgen op de stroom die je gebruikt. In dit artikel leggen we je alles uit over de invloed van het weer op energieprijzen.

De totstandkoming van energieprijzen

De prijs die je voor energie betaalt, is afhankelijk van vraag en aanbod. Wanneer de vraag groter is dan het aanbod, stijgen de prijzen. Andersom, als het aanbod groter is dan de vraag, dalen de energieprijzen. Op de energiemarkt wordt gehandeld op basis van de kale ‘kWh’ prijs. Die kale prijs is afhankelijk van schommelingen in vraag en aanbod. Daarbovenop bestaat de kWh-prijs uit heffingen, energiebelasting, een handling fee en BTW. Bij een vast energiecontract rekent de leverancier een winstmarge op in het kWh tarief. Bij een dynamisch contract wordt geen winstmarge gerekend. Wil je meer weten over hoe de elektriciteitsprijs per kWh tot stand komt? Lees wat kost 1 kWh.

De invloed van het weer op je contract

Weersomstandigheden spelen een cruciale rol bij het bepalen van energieprijzen. De impact van weersomstandigheden op energieprijzen varieert afhankelijk van het type contract dat je hebt. Heb je een vast contract? Dan zijn je energietarieven vooraf bepaald en veranderen jouw energieprijzen niet, ongeacht weersveranderingen. Bij een dynamisch energiecontract gebruik je stroom voor de inkoopprijs per uur. Hier fluctueren prijzen wel afhankelijk van het weer. Waait er veel wind en schijnt de zon hard? Dan heb je te maken met goedkope energieprijzen. Aan de andere kant zijn de tarieven duurder bij minder zon en wind.

Seizoensgebonden factoren

Het weer heeft een directe invloed op ons energieverbruik vanwege seizoensgebonden temperatuurschommelingen. Nederland kent koude winters en warme zomers. Wanneer de temperatuur daalt, wordt de verwarming ingeschakeld, en bij warm weer wordt de airconditioning gebruikt. Dit resulteert in een hogere vraag naar gas en elektriciteit, wat de prijzen opstuwt.

Winter en zomer betekent ook meer of minder zonne- en windenergie. In de zomer zijn de dagen langer en is de zon sterker, terwijl in de winter dagen korter zijn en de zon minder krachtig. In de winter is er gemiddeld meer wind dan in de zomer.

Weersinvloeden op duurzame energiebronnen

Zowel de zon als de wind hebben invloed op energieprijzen. Zon en wind zijn duurzame energiebronnen die geen fossiele brandstoffen verbruiken en geen broeikasgassen uitstoten. Als de productie van zon- en windenergie hoog is, vergroent de totale elektriciteitsproductie en vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen.

Andere factoren

Naast weersomstandigheden zijn er ook andere factoren die van invloed zijn op energieprijzen, zoals de dagelijkse vraag- en aanbodschommelingen. Prijzen zijn vaak hoger tijdens de ochtend- en avonduren wanneer de meeste mensen thuis zijn. Andere factoren die van invloed zijn op energieprijzen zijn bijvoorbeeld geopolitieke uitdagingen, zoals oorlogen of conflicten, en langdurige storingen.

De verwachting van energieprijzen

Afhankelijk van het weer verschillen energieprijzen. Ben je benieuwd naar actuele weersverwachtingen en prijzen? Zonneplan vertelt je alles over de verwachte energieprijs van morgen, deze week en komende maand(en).

Iris Folkers

Iris Folkers

Online Marketeer

Iris Folkers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Ze heeft een brede interesse, maar is voornamelijk gespecialiseerd in energiebesparing en thuisbatterijen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy