Nadelen dynamisch energiecontract
Annelies Pierik
Laatst bewerkt:
Dynamische energiecontracten klinken erg interessant, maar is het wat voor jou? We geven graag wat meer informatie over de risico’s van dit type contract.
Ook vertellen we je in dit andere artikel graag over de voordelen van een dynamisch energiecontract.
Dynamische energieprijzen: de nadelen
Je energieprijs staat niet vast
In de toekomst kijken is lastig. Het is dus de vraag welke kant de prijzen van energie opgaan. Bij dynamische energieprijzen merk je de schommelingen direct, zowel stijging als daling. Bij een variabel contract wisselen de energieprijzen nu vaak per maand, per kwartaal of per half jaar. Het is dus niet zo dat je de dans van stijgende prijzen ontspringt door voor een variabel contract te kiezen. Je merkt het alleen iets later. Maar dit geldt ook voor prijsdalingen. Deze merk je met een variabel contract dus ook pas later.
Je rekent per maand je daadwerkelijke verbruik af
Hoe jouw maandelijkse energiekosten verrekend worden verschilt per aanbieders van dynamische energiecontracten. Sommige leveranciers werken met een (dubbel) voorschot, anderen met een afrekening aan het einde van de maand. Je betaalt dan je daadwerkelijke verbruik aan het einde van die maand. Het is goed om er rekening mee te houden dat in het laatste geval je maandbedrag per maand kan verschillen. Vooral bij gas is dit verschil goed zichtbaar tussen de winter en de zomerperiode. Houdt dus rekening met de wisselende maandbedragen en een hogere energierekening in de winter. Hier meer info over de energierekening bij een dynamisch energiecontract.
Negatieve stroomprijs bij teruglevering zonne-energie
Een enkele keer per jaar zijn er negatieve stroomprijzen. Lever je op dat moment terug dan moet je per kWh betalen. Dit klinkt heel heftig, maar in de praktijk valt dit mee. Bekijk het rekenvoorbeeld op onze pagina over dynamische energie en zonnepanelen.
Geen welkomskorting, maar standaard de laagste uurprijs
Aanbiedingen wanneer je klant wordt in de vorm van een welkomsbonus of welkomskorting, die je uiteindelijk zelf betaalt. Bij dynamische energiecontracten zul je dit niet snel zien. Je betaalt de marktprijzen voor jouw energie. Dit betekent dat er veel minder winstmarge zit op jouw energieverbruik. Geen mooie ‘lokkertjes’ dus, maar simpel energie voor inkoopprijs.
Waar op letten?
Ook zijn er een aantal punten om rekening mee te houden bij de keuze voor een dynamische energiecontract.
Slimme meter nodig
Om alle gegevens rondom jouw verbruik ieder uur inzichtelijk te kunnen maken is een slimme meter noodzakelijk.
Salderen per jaar; zoals het hoort
Het verschilt per energieleverancier hoe ze omgaan met salderen. Heb je zonnepanelen dan is het dus goed om te kijken hoe er precies gesaldeerd wordt. In sommige gevallen wordt dit op maandbasis gedaan. Dit terwijl de officiële salderingsregeling op jaarbasis is. Op jaarbasis geeft het je ook het meeste voordeel.
Zonneplan saldeert uiteraard per jaar. Maar hoe zit het nu precies met terugleveren tegen uurprijzen en het salderen met dynamische energie? Dat lees je op onze pagina over dynamische energie en zonnepanelen.
Hoe actiever je bent, hoe meer je kunt besparen
De besparing met dynamische energietarieven heb je zelf in de hand. Hoe hoger je verbruik is hoe meer je ook daadwerkelijk kunt besparen. Waar iemand die zijn verbruik niet aanpast minimaal 3% bespaarde liep dit voor mensen die wel een aanpassing doen minimaal 18%, tot 52% besparing op je stroomkosten bij EV-rijders.
Vragen over de nadelen van dynamische energie
Hoe weet ik of een dynamisch contract iets voor mij is?
Heb je een vast of variabel contract? Dan is een dynamisch energiecontract een goed alternatief. Om goed te weten waarvoor je kiest en wat je bij dynamische energie kunt verwachten, is het lezen van ons blogartikel over dynamische energiecontracten een goed startpunt.
Annelies Pierik
Content specialistAnnelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.
Opgeleid in de Zonneplan Academy