Hoeveel stroom verbruikt een wasdroger?
Annelies Pierik
Laatst bewerkt:
Het hebben van een droger kan het leven een stuk makkelijker maken, vooral wanneer je snel schone kleren nodig hebt. Echter, het gebruik van een droger kan behoorlijk wat elektriciteit verbruiken. In dit artikel zullen we kijken naar hoeveel stroom een droger verbruikt, en wat je kunt doen om het energieverbruik te verminderen.
Hoeveel kWh verbruikt een droger?
Het energieverbruik van een droger hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de wasdroger, het type droger, en hoe vaak je de droger gebruikt. Gemiddeld genomen verbruikt een droger tussen de 1 en 4 kWh per droogbeurt. Dit betekent dat als je de droger bijvoorbeeld één keer per week gebruikt, je gemiddeld tussen de 130 en 234 kWh per jaar verbruikt.
Besparen met Zonneplan Energie
Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).
Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.
Factoren die het energieverbruik beïnvloeden
Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een droger beïnvloeden, zoals de grootte van de droger, het type droger en hoe vol de droger zit. Een grotere droger verbruikt meer energie dan een kleinere droger. Daarnaast verbruikt een condensdroger meer energie dan een warmtepompdroger. Een droger die niet helemaal vol zit, verbruikt ook meer energie per kilo wasgoed dan een droger die vol zit.
Het energielabel van een droger
Bij het kiezen van een droger is het energielabel een belangrijke factor om in gedachten te houden. Een droger met een A+++ energielabel is het meest energiezuinig, terwijl een droger met een D energielabel het minst zuinig is. Het is belangrijk om op te merken dat een energiezuinigere wasdroger in aanschaf vaak duurder is, maar op de lange termijn kun je geld besparen op je energierekening.
Energieverbruik van een wasdroger verminderen
Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van je droger te verminderen. Hier zijn enkele tips:
- Zorg ervoor dat de droger vol zit voordat je deze aanzet
- Laat de was zoveel mogelijk drogen aan de lucht voordat je deze in de droger doet
- Gebruik een droogrek in plaats van een wasdroger
- Maak het pluizenfilter na elke droogbeurt schoon
Hoeveel stroom verbruikt een droger in vergelijking met andere apparaten?
Het energieverbruik van een droger is hoger dan bijvoorbeeld het energieverbruik van een wasmachine. Een wasmachine verbruikt gemiddeld tussen de 0,2 en 1,5 kWh per wasbeurt, terwijl een droger gemiddeld tussen de 1 en 4 kWh per droogbeurt verbruikt. Het is daarom aan te raden om, indien mogelijk, je was aan de lucht te laten drogen.
Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een droger
Hoeveel stroom verbruikt een wasdroger gemiddeld per droogbeurt?
Een standaard wasdroger verbruikt gemiddeld tussen de 1 en 4 kilowattuur (kWh) per droogbeurt. Dit kan variëren afhankelijk van het type en model droger, de lading en de droogtijd.
Is het duurder om een droger op een hoge of lage temperatuur te laten draaien?
Over het algemeen is het duurder om een wasdroger op een hogere temperatuur te laten draaien, omdat de droogtijd langer kan zijn en er meer energie nodig is om de lucht op te warmen. Het is daarom aan te raden om een droger op een lagere temperatuur te laten draaien als dit mogelijk is.
Kan ik geld besparen op mijn energierekening door mijn wasdroger minder vaak te gebruiken?
Ja, u kunt energie en geld besparen op uw energierekening door uw droger minder vaak te gebruiken en te kiezen voor alternatieve methoden om uw kleding te drogen, zoals een droogrek of waslijn. Op deze manier verbruikt u minder energie en verlaagt u uw energierekening.
Annelies Pierik
Content specialistAnnelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.
Opgeleid in de Zonneplan Academy