Hoeveel stroom verbruikt een ventilator?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Ventilatoren zijn populaire apparaten die gebruikt worden om lucht te verplaatsen en zo verkoeling te bieden in warme weersomstandigheden. Maar hoeveel stroom verbruikt een ventilator eigenlijk? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en ook ingaan op factoren die het energieverbruik beïnvloeden, het energielabel van een ventilator en manieren om het energieverbruik van een ventilator te verminderen.

Hoeveel kWh verbruikt een ventilator?

Het energieverbruik van een ventilator hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en snelheid van de ventilator en de omgevingstemperatuur. Over het algemeen verbruiken ventilatoren niet veel stroom. Een standaard ventilator van 50 watt die 8 uur per dag gebruikt wordt, zal ongeveer 120 kWh per jaar verbruiken.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Verschillende factoren kunnen het energieverbruik van een ventilator beïnvloeden. Ten eerste speelt de grootte van de ventilator een rol. Hoe groter de ventilator, hoe meer stroom deze zal verbruiken. Ook de snelheid van de ventilator heeft invloed op het energieverbruik. Hoe hoger de snelheid, hoe meer stroom er nodig is. Daarnaast speelt de omgevingstemperatuur een rol. Hoe warmer het is, hoe meer stroom er nodig is om dezelfde verkoeling te bieden.

Het energielabel van een ventilator

Net als bij andere huishoudelijke apparaten heeft een ventilator ook een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een ventilator is. De labels variëren van A+++ (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Bij de aanschaf van een ventilator is het dus verstandig om op het energielabel te letten en te kiezen voor een energiezuinige variant.

Energieverbruik van een ventilator verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een ventilator te verminderen. Ten eerste is het belangrijk om de ventilator op de juiste plek te zetten. Plaats de ventilator bijvoorbeeld niet in direct zonlicht, maar in een koelere plek. Ook is het goed om de ventilator alleen te gebruiken als het echt nodig is. Zet de ventilator uit als je de kamer verlaat en gebruik hem niet als er niemand in de kamer is. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een energiezuinige ventilator aan te schaffen.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een ventilator in vergelijking met andere apparaten?

In vergelijking met andere huishoudelijke apparaten verbruikt een ventilator relatief weinig stroom. Een televisie verbruikt bijvoorbeeld gemiddeld 100 tot 200 watt, terwijl een ventilator vaak maar tussen de 30 en 70 watt verbruikt. Een airconditioner verbruikt daarentegen veel meer stroom, vaak tussen de 800 en 2000 watt.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een ventilator?

Het stroomverbruik van een ventilator hangt af van de grootte en de snelheid van de ventilator. Een standaard ventilator van 50 watt die dagelijks 8 uur wordt gebruikt, zal per jaar ongeveer 120 kWh verbruiken.

Berekening:
Jaarlijks verbruik van 120 kWh/opbrengst 1 zonnepaneel 352* kWh = 0,34
* In Nederland wekt een zonnepaneel van 400 kWh gemiddeld jaarlijks 352 kWh stroom op. Dit komt omdat er in Nederland geen sprake is van ideale omstandigheden voor de zonnepanelen, waardoor ze bijna nooit hun maximale vermogen bereiken.

Wanneer je je ventilator op je eigen zonnestroom wilt gebruiken heb je hiervoor één zonnepaneel nodig. Afhankelijk van of je je ventilator meer of minder gebruikt, zal deze berekening uiteraard afwijken en het aantal zonnepanelen veranderen.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een ventilator

  • Verbruikt een ventilator veel stroom?

    Het hangt af van het type en de grootte van de ventilator. Over het algemeen verbruiken kleinere ventilatoren minder stroom dan grotere. Het energieverbruik van een ventilator wordt uitgedrukt in watt (W) en is te vinden op het energielabel of de technische specificaties van het product.

  • Maakt het uit of de ventilator op hoge of lage snelheid draait?

    Ja, de snelheid van de ventilator heeft invloed op het stroomverbruik. Een hogere snelheid betekent meer stroomverbruik en dus een hogere energierekening.

  • Kan ik geld besparen op mijn energierekening door een energiezuinige ventilator te kopen?

    Ja, energiezuinige ventilatoren verbruiken minder stroom en kunnen dus leiden tot lagere energiekosten. Kijk bij het kopen van een ventilator naar het energielabel en zoek naar een model met een A-label of hoger. Dit is eigenlijk wel essentieel als je energie wilt besparen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.