Je wakker maken, een achtergrond muziekje of heel hard meezingen op je favoriete nummer? Hoeveel plezier je hebt met een radio bepaal je zelf, maar wat bepaald het stroomverbruik van jouw radio? In dit artikel gaan wij dieper in op het stroomverbruik van een radio, de factoren die het energieverbruik beïnvloeden en hoe jij kan gaan besparen op jouw energieverbruik.
Er zijn veel verschillende type radio’s. Denk aan wekkerradio’s, soundbars, etc. Over het algemeen verbruikt een radio tussen de 5 en 50 kWh per jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor type radio het is en hoelang hij aanstaat. Een wekker staat bijvoorbeeld altijd aan, maar een soundbar niet.
Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Dit noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).
Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.
Het energieverbruik van een radio wordt beïnvloedt door meerdere factoren.
Er zijn eenvoudige manieren waarop je het energieverbruik van je radio kunt verminderen. Hier zijn praktische tips die je direct kunt toepassen:
Lees meer over stroom besparen.
Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel stroom een radio verbruikt, zoals het volume, het type radio en de gebruiksfrequentie. Gemiddeld verbruikt een radio ongeveer 15 kWh per jaar, terwijl een tv ongeveer 90 kWh per jaar verbruikt. Dit is natuurlijk afhankelijk van factoren zoals het type, de grootte en het model.
Lees meer over hoeveel andere apparaten verbruiken.
Het stroomverbruik van een radio varieert afhankelijk van het type, het vermogen en de gebruiksfrequentie. Over het algemeen verbruiken radio’s minder stroom dan veel andere elektrische apparaten.
Terwijl oudere radio’s mogelijk minder energiezuinige elektronica hebben, kunnen moderne radio’s extra functies hebben die meer energie verbruiken. Een moderne radio is dus niet direct energiezuiniger ten opzichte van een oudere radio.
In de meeste gevallen verbruikt een radio een kleine hoeveelheid stroom, zelfs als deze is uitgeschakeld, vanwege stand-by modi en elektronische delen die actief blijven om bijvoorbeeld het geheugen te behouden of om op afstand te kunnen worden ingeschakeld.