Hoeveel stroom verbruikt een pelletkachel?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

Pelletkachels worden steeds populairder als duurzaam alternatief voor traditionele houtkachels en gasverwarming. Een belangrijke vraag bij het overwegen van de aanschaf van een pelletkachel is het stroomverbruik. Hoeveel stroom verbruikt een pelletkachel eigenlijk? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en enkele factoren bespreken die het energieverbruik beïnvloeden.

Hoeveel kWh verbruikt een pelletkachel?

Het gemiddelde stroomverbruik van een pelletkachel varieert tussen de 60 en 450 Watt, afhankelijk van de grootte van de kachel en de instellingen. Een kleine pelletkachel kan ongeveer 60 Watt per uur verbruiken, terwijl een grotere kachel tot wel 450 Watt per uur kan verbruiken. Gemiddeld verbruikt een pelletkachel tussen de 100 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van het gebruik. Dit is vergelijkbaar met het stroomverbruik van een koelkast.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een pelletkachel beïnvloeden. De grootte van de kachel en het vermogen spelen een belangrijke rol bij het bepalen van het stroomverbruik. Daarnaast kan de kwaliteit van de pellets en de instellingen van de kachel invloed hebben op het energieverbruik. Ook de frequentie van het onderhoud van de kachel kan van invloed zijn op het stroomverbruik.

Het energielabel van een pelletkachel

Net als bij andere apparaten heeft een pelletkachel ook een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de kachel is en kan variëren van A++ (zeer zuinig) tot G (minst zuinig). Bij het kiezen van een pelletkachel is het belangrijk om te letten op het energielabel en te kiezen voor een zo zuinig mogelijke kachel.

Energieverbruik van een pelletkachel verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een pelletkachel te verminderen. Zo is het belangrijk om te kiezen voor een energiezuinige kachel en regelmatig onderhoud uit te voeren. Ook het gebruik van hoogwaardige pellets en het goed afstellen van de kachel kunnen bijdragen aan een lager stroomverbruik. Daarnaast kan het helpen om de kachel op een geschikte plek te plaatsen en de ruimte goed te isoleren.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een pelletkachel in vergelijking met andere apparaten?

Het stroomverbruik van een pelletkachel is vergelijkbaar met dat van een koelkast. Ter vergelijking: een televisie verbruikt gemiddeld tussen de 100 en 200 Watt per uur, een wasmachine tussen de 500 en 3000 Watt per wasbeurt en een stofzuiger tussen de 500 en 1500 Watt per uur. Een pelletkachel is dus relatief energiezuinig in vergelijking met andere huishoudelijke apparaten.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een pelletkachel?

Een pelletkachel verbruikt gemiddeld tussen de 60 en 450 Watt per uur. Gemiddeld verbruikt een pelletkachel tussen de 100 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van het gebruik.

Berekening:
Jaarlijks verbruik van 250 kWh/opbrengst 1 zonnepaneel 352* kWh = 0,71
* In Nederland wekt een zonnepaneel van 400 kWh gemiddeld jaarlijks 352 kWh stroom op. Dit komt omdat er in Nederland geen sprake is van ideale omstandigheden voor de zonnepanelen, waardoor ze bijna nooit hun maximale vermogen bereiken.

Wanneer je je pelletkachel op je eigen zonnestroom wilt gebruiken heb je hiervoor één zonnepaneel nodig. Afhankelijk van of je je pelletkachel meer of minder gebruikt, zal deze berekening uiteraard afwijken en het aantal zonnepanelen veranderen.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een pelletkachel

  • Verbruikt een pelletkachel meer stroom dan een houtkachel?

    Ja, een pelletkachel verbruikt over het algemeen meer stroom dan een houtkachel. Een houtkachel heeft geen elektriciteit nodig om te functioneren, terwijl een pelletkachel wel stroom nodig heeft voor de aanvoer van pellets en de werking van de ventilator.

  • Is het stroomverbruik van een pelletkachel hoog?

    Het stroomverbruik van een pelletkachel is over het algemeen niet hoog in vergelijking met andere huishoudelijke apparaten. Een pelletkachel verbruikt gemiddeld tussen de 100 en 400 kWh per jaar, wat vergelijkbaar is met het stroomverbruik van een koelkast.

  • Kan ik het stroomverbruik van mijn pelletkachel verminderen?

    Ja, er zijn verschillende manieren om het stroomverbruik van een pelletkachel te verminderen. Zo is het belangrijk om te kiezen voor een energiezuinige kachel en regelmatig onderhoud uit te voeren. Ook het gebruik van hoogwaardige pellets en het goed afstellen van de kachel kunnen bijdragen aan een lager stroomverbruik.

  • Is het energielabel belangrijk bij het kiezen van een pelletkachel?

    Ja, het energielabel is belangrijk bij het kiezen van een pelletkachel. Een energiezuinige kachel verbruikt minder stroom en is daardoor goedkoper in gebruik. Let bij het kiezen van een kachel dus altijd op het energielabel.

  • Is een pelletkachel duurzaam?

    Een pelletkachel kan als duurzaam worden beschouwd, omdat het gebruik van pellets als brandstof CO2-neutraal is. Daarnaast is een pelletkachel energiezuiniger dan bijvoorbeeld een gasverwarming, wat ook bijdraagt aan de duurzaamheid. Let wel op dat de productie van pellets en de stroomvoorziening voor de kachel zelf ook energie kost en daardoor niet geheel duurzaam is.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.