Hoeveel stroom verbruikt een koelvriescombinatie?

Daniël Wassenaar

Daniël Wassenaar

Laatst bewerkt:

Koelvriescombinatie in keuken

Met een koelvriescombinatie bespaar je ruimte in de keuken, omdat je geen losse koelkast en vriezer nodig hebt. Maar hoeveel stroom verbruikt een koelvriescombinatie eigenlijk? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel gaan we dieper in op de factoren die het energieverbruik van een koelvriescombinatie kunnen beïnvloeden, hoe je op dit energieverbruik kunt besparen en hoeveel stroom een koelvriescombinatie verbruikt in vergelijking met andere apparaten.

Hoeveel kWh verbruikt een koelvriescombinatie

Het energieverbruik van een koelvriescombinatie, één van de grootste stroomverbruikers in huis, wordt gemeten in kilowattuur (kWh). De hoeveelheid stroom die een koelvriescombinatie verbruikt, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de koelkast en vriezer, de leeftijd, de isolatie van de wanden en de temperatuurinstellingen. Over het algemeen verbruiken grotere koelvriescombinaties meer stroom dan kleinere modellen. Een standaard koelvriescombinatie verbruikt afhankelijk van verschillende factoren tussen de 120 en 230 kWh per jaar.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een koelvriescombinatie beïnvloeden, zoals:

  • De grootte van de koelvriescombinatie: hoe groter de koelvriescombinatie is, hoe meer inhoud er in gaat. Dit betekent wel dat het verbruik ook stijgt.
  • De locatie van de koelvriescombinatie: plaats je de koelvriescombinatie in een warme ruimte, dan zal deze harder moeten werken om de temperatuur op peil te houden, wat resulteert in een hoger energieverbruik.
  • De leeftijd van de koelvriescombinatie: een oude koelvriescombinatie verbruikt meer energie dan een nieuwe koelvriescombinatie.
  • De temperatuurinstellingen van de koelvriescombinatie: hoe lager de temperatuur, hoe meer energie de koelvriescombinatie verbruikt.
  • Het energielabel van de koelvriescombinatie: dit label geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is. Een koelvriescombinatie met energielabel A+++ is bijvoorbeeld veel zuiniger dan een model met energielabel D. Door te kiezen voor een energiezuinige koelvriescombinatie kun je flink besparen op je energierekening.

Energieverbruik van een koelvriescombinatie verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van je koelvriescombinatie te verminderen:

  • Zorg ervoor dat de koelvriescombinatie op een koele plek staat, dus niet naast een verwarming, fornuis of een plek waar direct zonlicht op valt.
  • Stel de temperatuur niet te laag in, een ideale temperatuur is 4°C voor de koelkast en -18°C voor de vriezer.
  • Het is belangrijk om te checken of de deuren goed sluiten, anders kan er warme lucht bij komen waardoor het koelelement harder moet werken.
  • Regelmatig ontdooien kan ook helpen, omdat ijsvorming er voor zorgt dat hitte blijft hangen. Hierdoor zal het koelelement harder gaan werken, dit zorgt dus dat er meer energie verbruikt wordt.
  • Maak de koelvriescombinatie regelmatig schoon. Vuil en stof verminderen de efficiëntie van het apparaat en verbruiken daardoor meer energie.

Benieuwd naar hoe je op andere manieren stroom kan besparen? Lees hier 20 tips over stroom besparen.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een koelvriescombinatie in vergelijking met andere apparaten

Een koelvriescombinatie is een koelkast en vriezer in één. Het is dan ook interessant om te kijken of een losse koelkast en vriezer meer kWh verbruiken dan een koelvriescombinatie. Een vriezer van 100L verbruikt gemiddeld 150 kWh per jaar. Een losse koelkast van 200L gemiddeld 100 kWh. Bij elkaar opgeteld is dit een gemiddelde van 250 kWh per jaar. Een koelvriescombinatie verbruikt gemiddeld 175 kWh per jaar, dit betekent dat een koelvriescombinatie gemiddeld minder verbruikt dan een losse koelkast en vriezer.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een koelvriescombinatie

Een koelvriescombinatie verbruikt, afhankelijk van de factoren, 120 tot 230 kWh per jaar.

Berekening:

Jaarlijks verbruik van gemiddeld 175 kWh /opbrengst per zonnepaneel per jaar van 387* kWh ≈ 0,45 zonnepanelen.

  • Bij Zonneplan gebruiken we panelen met een vermogen van 440 Wattpiek. Door weersinvloeden bereiken de panelen echter zelden hun maximale opbrengst. Daarom hanteren we altijd een lagere opbrengst van 387 Wattpiek per paneel. Dit resulteert in een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 387 kWh per zonnepaneel.

Wanneer je je koelvriescombinatie op je eigen zonnestroom gebruikt heb je 1 zonnepaneel nodig. Afhankelijk van of je koelvriescombinatie meer of minder verbruikt, zal deze berekening afwijken en kan het aantal zonnepanelen veranderen.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een koelvriescombinatie

  • Hoe kan ik het stroomverbruik van mijn koelvriescombinatie verminderen?

    Om het stroomverbruik van jouw koelvriescombinatie te verminderen, kun je ervoor zorgen dat de deur goed sluit en niet te vaak wordt geopend. Controleer ook regelmatig de temperatuurinstellingen en zorg ervoor dat de koelkast niet te vol wordt geladen. Daarnaast helpt het schoonmaken van de condensor om de efficiëntie van de koelkast te verbeteren.

  • Waarom een koelvriescombinatie in plaats van een losse vriezer en koelkast?

    Naast het feit dat je maar één apparaat hoeft aan te schaffen, bespaar je ook ruimte en energieverbruik. Een koelvriescombinatie verbruikt gemiddeld 175 kWh per jaar, terwijl een losse vriezer en koelkast samen gemiddeld 250 kWh verbruiken.

  • Waar moet ik op letten bij een koelvriescombinatie?

    Bij het kiezen van een koelvriescombinatie is het belangrijk om eerst te bepalen hoeveel voedsel je erin wilt bewaren, aangezien de grootte van de koelvriescombinatie ook het energieverbruik beïnvloedt. Daarnaast is het verstandig om te letten op het energielabel. Hoewel een model met een hoger energielabel initieel duurder kan zijn, bespaart het op de lange termijn aanzienlijk op de energierekening.

Daniël Wassenaar

Daniël Wassenaar

Marketingmedewerker

Daniël Wassenaar is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Hij schrijft informatieve teksten over alle producten van Zonneplan.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.