Hoeveel stroom verbruikt een inductiekookplaat?
Annelies Pierik
Laatst bewerkt:
Inductiekookplaten zijn tegenwoordig erg populair vanwege hun snelle verwarming en efficiënte energieverbruik. Maar hoeveel stroom verbruikt een inductiekookplaat eigenlijk? In dit artikel zullen we verschillende factoren bespreken die het energieverbruik beïnvloeden, hoe je het energieverbruik van een inductiekookplaat kunt verminderen en hoeveel stroom een inductiekookplaat verbruikt in vergelijking met andere apparaten.
Hoeveel kWh verbruikt een inductiekookplaat?
Het energieverbruik van een inductiekookplaat hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van de kookplaat, de grootte van de pan en de duur van het gebruik. Over het algemeen verbruikt een inductiekookplaat gemiddeld tussen de 1,4 en 2,2 kWh per uur. Dit betekent dat als je de kookplaat een uur lang op de hoogste stand gebruikt, je tussen de 1,4 en 2,2 kWh aan stroom verbruikt.
Besparen met Zonneplan Energie
Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).
Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.
Factoren die het energieverbruik beïnvloeden
Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een inductiekookplaat beïnvloeden. Hieronder hebben we er een aantal opgesomd:
Het vermogen van de inductiekookplaat
Hoe hoger het vermogen van de inductiekookplaat, hoe meer stroom deze zal verbruiken. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een inductiekookplaat met een vermogen dat past bij jouw gebruik.
De grootte van de pan
Een kleine pan op een grote inductiekookplaat kan ervoor zorgen dat er meer energie wordt verbruikt dan nodig is. Zorg er daarom voor dat je een pan gebruikt die past bij de grootte van de kookplaat.
De duur van het gebruik
Hoe langer de inductiekookplaat aan staat, hoe meer energie er verbruikt zal worden. Probeer daarom de kookplaat zo kort mogelijk te gebruiken.
Het energielabel van een inductiekookplaat
Het energielabel van een inductiekookplaat geeft aan hoe energiezuinig deze is. Dit label loopt van A+++ (zeer energiezuinig) tot D (niet energiezuinig). Het is daarom verstandig om bij de aanschaf van een inductiekookplaat te kiezen voor een model met een hoog energielabel, omdat deze minder stroom verbruikt.
Energieverbruik van een inductiekookplaat verminderen
Als je het energieverbruik van je inductiekookplaat wilt verminderen, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Ten eerste kun je ervoor zorgen dat je de juiste panmaat gebruikt voor de grootte van de kookzone. Het gebruik van te grote pannen kan leiden tot een hoger energieverbruik, omdat er dan meer warmte verloren gaat. Daarnaast is het belangrijk om de pannen op de juiste manier op de kookzone te plaatsen. Zorg ervoor dat de bodem van de pan goed aansluit op de kookzone en dat er geen warmte verloren gaat door de zijkanten van de pan. Verder kun je ook het vermogen van de kookplaat aanpassen aan de grootte van de pan. Gebruik het hoogste vermogen alleen als dit echt nodig is, anders kun je beter kiezen voor een lager vermogen om energie te besparen.
Hoeveel stroom verbruikt een inductiekookplaat in vergelijking met andere apparaten?
Als we kijken naar het energieverbruik van een inductiekookplaat in vergelijking met andere apparaten, dan is het belangrijk om te beseffen dat het verbruik afhankelijk is van het vermogen van de kookplaat en de duur van het gebruik. Over het algemeen verbruikt een inductiekookplaat meer energie dan bijvoorbeeld een magnetron of een waterkoker, maar minder dan een oven of een elektrische kookplaat. Het is dus belangrijk om bewust om te gaan met het gebruik van de inductiekookplaat, en deze alleen te gebruiken wanneer het nodig is. Door efficiënt gebruik te maken van de kookplaat kun je het energieverbruik verlagen en daarmee ook geld besparen op je energierekening.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een inductiekookplaat?
Een inductiekookplaat verbruikt gemiddeld tussen de 1,4 en 2,2 kWh per uur. Wanneer je een dagelijks gemiddeld 30 minuten gebruik maakt van de inductiekookplaat komt dit neer op een verbruik per dag van 0,9 kWh. Een inductiekookplaat heeft een maandelijks verbruik van 27 kWh. Per jaar komt dat neer op 324 kWh.
Berekening:
Jaarlijks verbruik van 324 kWh/opbrengst 1 zonnepaneel 352* kWh = 0,92
* In Nederland wekt een zonnepaneel van 400 kWh gemiddeld jaarlijks 352 kWh stroom op. Dit komt omdat er in Nederland geen sprake is van ideale omstandigheden voor de zonnepanelen, waardoor ze bijna nooit hun maximale vermogen bereiken.
Wanneer je je inductiekookplaat op je eigen zonnestroom wilt gebruiken heb je hiervoor één zonnepaneel nodig. Afhankelijk van of je je inductiekookplaat meer of minder gebruikt, zal deze berekening uiteraard afwijken en het aantal zonnepanelen veranderen.
Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een inductiekookplaat
Is een inductiekookplaat energiezuinig?
Ja, over het algemeen is een inductiekookplaat energiezuiniger dan een elektrische kookplaat, omdat er minder warmte verloren gaat. Ook zijn inductiekookplaten vaak voorzien van een energielabel, waarop je kunt zien hoe zuinig de kookplaat is.
Verbruikt een inductiekookplaat meer stroom dan een gasfornuis?
Ja, over het algemeen verbruikt een inductiekookplaat meer stroom dan een gasfornuis. Dit komt omdat een gasfornuis alleen energie verbruikt wanneer het gas wordt gebruikt, terwijl een inductiekookplaat ook energie verbruikt om de pan op te warmen.
Kan ik geld besparen op mijn energierekening door een inductiekookplaat te gebruiken?
Ja, het gebruik van een inductiekookplaat kan leiden tot een lagere energierekening, omdat deze energiezuiniger is dan een elektrische kookplaat. Door bewust om te gaan met het gebruik van de kookplaat en deze alleen te gebruiken wanneer het nodig is, kun je nog meer geld besparen.
Annelies Pierik
Content specialistAnnelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.
Opgeleid in de Zonneplan Academy