Hoeveel stroom verbruikt een computer?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

computer

Een computer is een essentieel onderdeel geworden van ons dagelijks leven en wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, van werk tot entertainment. Maar hoeveel stroom verbruikt een computer eigenlijk, en hoe zit dat met een laptop? In dit artikel gaan we dieper in op de factoren die het energieverbruik van een computer beïnvloeden, het energielabel van een computer, hoe je het energieverbruik van een computer kunt verminderen en hoe het stroomverbruik van een computer zich verhoudt tot andere apparaten.

Hoeveel kWh verbruikt een computer?

Het energieverbruik van een computer hangt af van verschillende factoren, zoals het type computer, de leeftijd, de hardwareconfiguratie en de intensiteit van het gebruik. Gemiddeld verbruikt een desktopcomputer tussen de 60 en 300 watt per uur, terwijl een laptop tussen de 15 en 60 watt per uur verbruikt. Dit komt overeen met een gemiddeld energieverbruik van 150 tot 800 kWh per jaar voor een desktopcomputer en 50 tot 200 kWh per jaar voor een laptop.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een computer of laptop beïnvloeden, waaronder:

Gebruik

Het gebruik is de belangrijkste factor. Hoe intensiever je een computer gebruikt, hoe meer stroom deze verbruikt. Bijvoorbeeld, het spelen van een videospel of het bewerken van een video vereist meer energie dan het schrijven van een e-mail of het surfen op het internet. Dit kan je energieverbruik zelfs verdubbelen.

Hardwareconfiguratie

De hardwareconfiguratie van een computer heeft een aanzienlijke invloed op het energieverbruik. Nieuwere, energiezuinigere hardware, zoals solid-state drives (SSD’s) en energiezuinige processoren, kunnen het energieverbruik aanzienlijk verminderen.

Leeftijd

Oudere computers verbruiken over het algemeen meer energie dan nieuwe computers, omdat ze vaak niet zijn ontworpen om energiezuinig te zijn.

Randapparatuur

Randapparatuur, zoals printers en monitoren, kunnen ook bijdragen aan het energieverbruik van een computer. Zorg ervoor dat je deze apparaten uitschakelt wanneer je ze niet gebruikt.

Het energielabel van een computer

Net als bij andere elektrische apparaten hebben computers een energielabel dat aangeeft hoe energiezuinig ze zijn. Het energielabel van een computer varieert van A+++ (zeer energiezuinig) tot D (zeer energieverspillend). Bij het kopen van een nieuwe computer is het belangrijk om te kijken naar het energielabel om ervoor te zorgen dat je een energiezuinige computer koopt.

Energieverbruik van een computer verminderen

Als je wilt besparen op je energierekening en tegelijkertijd milieubewuster wilt zijn, is het verminderen van het energieverbruik van je computer een goed idee. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld je beeldscherm na een paar minuten inactiviteit uit te schakelen of de slaapstand van je computer te gebruiken wanneer je hem niet gebruikt. Daarnaast kun je ook overwegen om over te stappen naar een laptop. Want deze zijn zuiniger. Zo kun je op een eenvoudige manier energie besparen en bijdragen aan een duurzamere wereld!

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een computer in vergelijking met andere apparaten?

Het stroomverbruik van een computer kan sterk variëren afhankelijk van het type computer en het gebruik ervan. Over het algemeen verbruikt een desktopcomputer meer stroom dan een laptop, omdat desktops vaak krachtigere componenten hebben en meer energie nodig hebben om te functioneren.

In vergelijking met andere apparaten, zoals een televisie of een koelkast, verbruikt een computer meestal minder stroom. Maar het is belangrijk om te onthouden dat een computer vaak gedurende lange periodes wordt gebruikt, wat uiteindelijk kan leiden tot een hogere energierekening. Door bewust om te gaan met het energieverbruik van je computer, kun je echter nog steeds bijdragen aan een lagere energierekening en een duurzamere wereld.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van computers

  • Hoeveel stroom verbruikt een computer per uur?

    Het stroomverbruik van een computer kan sterk variëren afhankelijk van het type computer en het gebruik ervan. Over het algemeen verbruikt een desktopcomputer tussen de 60 en 250 watt per uur, terwijl een laptop ongeveer 15 tot 45 watt per uur verbruikt.

  • Verbruikt een computer stroom als hij is uitgeschakeld?

    Ja, een computer kan nog steeds stroom verbruiken als hij is uitgeschakeld, maar wel is aangesloten op een stopcontact. Dit wordt standby-stroom genoemd en kan op jaarbasis oplopen tot enkele tientallen euro’s. Om standby-stroom te verminderen, kun je de computer uitschakelen en de stekker uit het stopcontact halen wanneer je hem niet gebruikt.

  • Kunnen energiebesparende instellingen het stroomverbruik van een computer verminderen?

    Ja, het gebruik van energiebesparende instellingen kan het stroomverbruik van een computer aanzienlijk verminderen. Door bijvoorbeeld de helderheid van het beeldscherm te verminderen, de slaapstand te gebruiken wanneer de computer niet wordt gebruikt of onnodige randapparatuur uit te schakelen, kun je het energieverbruik van je computer verlagen. Bovendien zijn er ook energiezuinige apparaten beschikbaar die het stroomverbruik nog verder kunnen verminderen.

  • Hoe meet ik het exacte stroomverbruik van mijn computer?

    Je kunt het stroomverbruik van je laptop meten met een energieverbruiksmeter die tussen je laptopoplader en het stopcontact wordt geplaatst. Deze apparaten kunnen u real-time informatie geven over het energieverbruik.

  • Is er een verschil in stroomverbruik tussen het gebruik van Wi-Fi en bedrade internetverbindingen?

    Ja, het gebruik van Wi-Fi kan soms meer energie vergen dan een bedrade verbinding, vooral als het signaal zwak is en de laptop meer vermogen moet gebruiken om een goede verbinding te onderhouden.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.