Hoeveel stroom verbruikt een aquarium?

Daniël Wassenaar

Daniël Wassenaar

Laatst bewerkt:

Een aquarium brengt kleur in de kamer en kan, mits mooi ingericht, echt een blikvanger zijn. Je kunt met een aquarium veel verschillende kanten op; er zijn bijvoorbeeld koudwateraquaria en tropische zoetwateraquaria. Maar hoeveel stroom verbruikt zo’n aquarium eigenlijk? Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren. In dit artikel gaan we dieper in op de factoren die het energieverbruik van een aquarium beïnvloeden, hoe je kunt besparen op dit energieverbruik en hoeveel stroom een aquarium verbruikt in vergelijking met andere apparaten.

Hoeveel kWh verbruikt een aquarium

Het energieverbruik van een aquarium wordt gemeten in kilowattuur (kWh). In een aquarium zitten verschillende onderdelen die stroom nodig hebben, zoals een aquariumpomp, verlichting, een filter, verwarming en een pH-regelaar. Bijna al deze onderdelen staan het hele jaar door, 24 uur per dag, aan. De hoeveelheid stroom die een aquarium verbruikt, hangt af van diverse factoren zoals de grootte van het aquarium, de watertemperatuur en het type verlichting.

Een koudwateraquarium van 60 liter kan ongeveer 300 kWh per jaar verbruiken. Een tropisch zoetwateraquarium kan daarentegen wel tot 1.000 kWh per jaar verbruiken. Hierdoor kan een aquarium een van de grootste stroomverbruikers in huis zijn.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een aquarium beïnvloeden, zoals:

  • Het type aquarium: Een tropisch zoetwateraquarium verbruikt over het algemeen meer energie dan een koudwateraquarium, omdat het water voor een tropisch aquarium warmer moet zijn.
  • De grootte van het aquarium: Hoe groter het aquarium, hoe meer water erin zit. Dit resulteert in hogere energiekosten omdat er meer water op temperatuur gehouden moet worden en gefilterd moet worden.
  • De verlichting van het aquarium: Veel aquaria gebruiken T5 of zelfs TL-verlichting. Door over te stappen op led-verlichting kun je eenvoudig meer dan de helft aan energiekosten besparen.
  • De locatie van het aquarium: Als een aquarium direct zonlicht krijgt, kan dit leiden tot temperatuurverschillen. Hierdoor is meer energie nodig om de gewenste temperatuur te handhaven.
  • Het isoleren van het aquarium: Een aquarium is meestal warmer dan de huiskamer, wat betekent dat het warmte verliest aan de omgeving. Goede isolatie helpt het aquarium de gewenste temperatuur te behouden.
  • Het filter van het aquarium: Het aquariumfilter draait 24 uur per dag. Het verschil in Watt per uur kan op jaarbasis aanzienlijke verschillen in de energierekening veroorzaken.

Deze factoren zijn belangrijk om rekening mee te houden als je wilt besparen op het energieverbruik van je aquarium.

Energieverbruik van een aquarium verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van je aquarium te verminderen:

  • Plaatsing van het aquarium: Zorg ervoor dat het aquarium niet in direct zonlicht staat. Direct zonlicht kan temperatuurverschillen veroorzaken, waardoor de verwarming van het aquarium harder moet werken en meer energie verbruikt.
  • Temperatuurinstelling: Stel de temperatuur van het aquarium niet te hoog in. Vaak worden de temperaturen hoger ingesteld dan nodig is.
  • Duurzame apparatuur: Investeer in energiezuinige verlichting, zoals led-verlichting, en kies voor een zuiniger filter. Het gebruik van zuinigere apparatuur kan op jaarbasis aanzienlijk energie besparen.
  • Isolatie: Omdat het aquarium vaak warmer is dan de huiskamer, kan er veel warmte verloren gaan aan de omgeving. Isolatie van het aquarium, bijvoorbeeld met een plaatje tempex, helpt om de warmte beter vast te houden.
  • Lichtduur: Bekijk goed hoe lang de verlichting van het aquarium aan staat. Voor fotosynthese is een periode van 8 uur licht meestal voldoende. Meer dan 8 uur verlichting is vaak overbodig en verhoogt het energieverbruik.

Benieuwd naar andere manieren om stroom te besparen? Lees hier 20 tips over stroom besparen.

Hoeveel stroom verbruikt een aquarium in vergelijking met andere apparaten

Een aquarium kan, afhankelijk van verschillende factoren, tussen de 300 kWh en wel 1.000 kWh per jaar verbruiken. In vergelijking verbruikt een aquarium meer energie dan een koelkast op jaarbasis. Een koelkast van 200 liter verbruikt gemiddeld 100 kWh per jaar. Een apparaat dat ongeveer hetzelfde verbruik heeft op jaarbasis, is een cv-ketel. Een cv-ketel verbruikt gemiddeld tussen de 400 en 1.200 kWh per jaar.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een aquarium

Een aquarium verbruikt, afhankelijk van verschillende factoren, tussen de 300 en 1.000 kWh per jaar.

Berekening:

Jaarlijks verbruik van gemiddeld 300 tot 1.000 kWh gedeeld door opbrengst per zonnepaneel per jaar van 387* kWh ≈ 0,78 tot 2,58 zonnepanelen.

  • Bij Zonneplan gebruiken we panelen met een vermogen van 440 Wattpiek. Door weersinvloeden bereiken de panelen echter zelden hun maximale opbrengst. Daarom hanteren we een lagere opbrengst van 387 Wattpiek per paneel. Dit resulteert in een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 387 kWh per zonnepaneel.

Wanneer je een eigen aquarium op je eigen zonnestroom wilt laten draaien, heb je tussen de 1 en 3 zonnepanelen nodig. Afhankelijk van het daadwerkelijke stroomverbruik van je aquarium kan deze berekening variëren en kan het aantal benodigde zonnepanelen veranderen.

Ontdek dynamische energietarieven

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een aquarium

  • Hoe kan ik het stroomverbruik van mijn aquarium verminderen?

    Er zijn verschillende manieren om het stroomverbruik van een aquarium te verminderen. Het investeren in duurzame verlichting en een zuiniger filter kan de stroomkosten op jaarbasis al aanzienlijk verlagen. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de temperatuur van je aquarium en het aantal lichturen. Vaak staat de temperatuur te hoog ingesteld en zijn de lichturen te lang, waardoor je ook op stroomkosten kunt besparen.

  • Maakt het uit waar ik mijn aquarium plaats?

    Als je jouw aquarium in direct zonlicht plaatst, kan dit leiden tot temperatuurverschillen. Hierdoor moet de verwarming van het aquarium harder werken om de ingestelde temperatuur te handhaven, wat meer energie kost. Let er daarom op dat het aquarium niet in direct zonlicht staat.

  • Waar moet ik op letten bij een aquarium?

    Voordat je een aquarium aanschaft, is het handig om te bedenken welke en hoeveel vissen en planten je in je aquarium wilt houden. Op basis hiervan kun je kiezen tussen een koudwateraquarium en een tropisch warmwateraquarium, en bepalen welke grootte geschikt is. Zowel het type als de grootte van het aquarium hebben uiteindelijk invloed op de energierekening.