In Nederland zetten we volop in op elektrificatie. Steeds meer mensen gebruiken alleen nog maar stroom, omdat dit groener en duurzamer is dan gas. Met elektriciteit profiteer je namelijk van duurzaam opgewekte energie, zoals wind- of zonnestroom.
Ben jij al overgestapt op alleen elektriciteit? Of maak je gebruik van stadsverwarming? Je kunt een energiecontract afsluiten voor alleen stroom. We vertellen je graag over de mogelijkheden in onderstaand artikel.
Kan ik bij Zonneplan een energiecontract voor alleen stroom afsluiten?
Ja, dat kan zeker! Zonneplan is leverancier van stroom en gas, maar het is mogelijk om bij Zonneplan Energie alleen stroom af te nemen. Tijdens je aanvraag kun je ervoor kiezen om geen gas af te nemen. Je neemt dan alleen een dynamisch energiecontract af voor stroom. De tarieven voor stroom wisselen ieder uur. Met de Zonneplan app krijg je inzicht in de energieprijzen, zodat je zelf kunt bepalen op welke moment je stroom wilt afnemen. Zo kun je profiteren van de laagste tarieven.
Waarom zou je alleen stroom afsluiten?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een energiecontract wilt afsluiten voor alleen stroom. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
Hoeveel betaal je voor alleen stroom per maand?
Hoeveel je moet betalen voor alleen stroom is afhankelijk van verschillende factoren, namelijk: energiebelasting, netbeheerskosten, vaste leveringskosten van de energieleverancier en de kWh-prijs.
- Vaste leveringskosten – Jouw energiemaatschappij regelt jouw energietoevoer, maar bijvoorbeeld ook inzichten via een app. Ze vragen hiervoor een vast bedrag per maand. Dit bedrag verschilt per energieleverancier. Bij Zonneplan is dit een vaste vergoeding van €6,25 per product (stroom/gas).
- kWh-prijs – De kilowattuur (kWh) prijs die je betaalt voor stroom hangt af van je energieleverancier en het soort contract dat je hebt afgesloten. De energieleverancier koopt stroom in op de groothandelsmarkt, waar gehandeld wordt op basis van een ‘kale’ kWh prijs. Vervolgens worden hier de energiebelasting, de handling fee en btw bij opgeteld. Dit bepaalt de uiteindelijke prijs die jij voor 1 kWh betaalt. Interessant om te weten: Uit onderzoek is gebleken dat gemiddeld genomen huishoudens met een dynamisch energiecontract bij Zonneplan in 2023 29 cent betaalden per kilowattuur (kWh) stroom. De doorsnee Nederlander met een vast of variabel contract betaalde 40 cent, een verschil van 28 procent.
- Energiebelasting – De overheid heft energiebelasting op stroom en gas met als doel dat mensen zuiniger omgaan met hun energieverbruik. Deze belasting wordt jaarlijks op 1 januari vastgesteld en is gelijk voor alle energieleveranciers. Je betaalt energiebelasting voor elke kWh die je verbruikt. Hierover betaal je ook nog eens 21% btw. Let op: dit is niet hetzelfde als de 21% btw die je over energie betaalt. Voor 2024 is de Energiebelasting voor consumenten met een verbruik van 0 en 10.000 kWh stroom vastgesteld op € 0,13165 per kWh (Incl. 21% btw).
- Netbeheerkosten – Een netbeheerder is verantwoordelijk voor het transport van elektriciteit en gas naar woningen, evenals het onderhoud van gasleidingen en elektriciteitskabels. De netbeheerkosten die je betaalt maken dit mogelijk. Netbeheerkosten bestaan uit: aansluitkosten, transportkosten, vastrecht en huur van de energiemeter in jouw meterkast. Het is niet mogelijk om zelf een netbeheerder te kiezen, aangezien deze is toegewezen op basis van de regio waarin je woont. In Nederland zijn er meerdere netbeheerders actief. De netbeheerkosten worden aan de energieleverancier betaald, die ze op zijn beurt overdraagt aan de netbeheerder. Het specifieke bedrag dat je betaalt, wordt weergegeven op je energierekening en hangt af van factoren zoals de grootte van de aansluiting, het verbruik, en de specifieke netbeheerder. Heb je alleen stroom dan betaal je ook alleen de netbeheerskosten voor jouw stroomaansluiting.
Hoe sluit ik een nieuw energiecontract af voor alleen stroom?
Wil je graag overstappen van energieleverancier? Dan kun je kiezen tussen drie verschillende soorten energiecontracten; vast, variabel en dynamisch.
De overstap naar een andere energieleverancier kan meestal eenvoudig gedaan worden. Vaak moet je hier een aantal stappen voor doorlopen, namelijk:
- Stap 1 – Check je huidige energiecontract. Hierbij is het goed om te letten op wat de einddatum van je contract is. Moet je een opzegboete betalen als je gaat overstappen of kun je dat kosteloos doen?
- Stap 2 – Kijk goed naar welk soort energiecontract het beste past bij jou. Ben je opzoek naar een vast, variabel of dynamisch energiecontract?
- Stap 3 – Vergelijk verschillende energieaanbieders om te kijken naar de beste tarieven en voorwaarden die bij jou passen
- Stap 4 – Start je aanvraag via de website van de energieleverancier. Vaak kun je dit makkelijk online doen.
- Stap 5 – Na de aanvraag heb je 14 dagen bedenktijd. Je kunt dan nog kosteloos je aanvraag annuleren.
Energiecontract voor alleen stroom afsluiten bij Zonneplan
Wil je graag overstappen naar Zonneplan Energie? Dit kun je eenvoudig online binnen 60 seconden regelen via onze website. Om over te stappen naar Zonneplan Energie, volg je onderstaande stappen:
- Stap 1 – Doe jouw aanvraag online via de Zonneplan website of via de Zonneplan app die je gratis kunt downloaden. Hier kun je aangeven dat je alleen een energiecontract wilt afsluiten voor stroom.
- Stap 2 – Je ontvangt via de mail een welkomstbrief ter bevestiging van jouw aanmelding
- Stap 3 – Wij checken of je slimme meter geschikt is voor Zonneplan Energie
- Stap 4 – Meter geschikt? Dan ontvang je de Zonneplan Connect thuis via de post
- Stap 5 – Klik de Connect in jouw slimme meter en activeer hem eenvoudig in de Zonneplan app
- Stap 6 – Start met besparen! Je kunt nu profiteren van dynamische energietarieven en besparen op je energierekening
Wanneer je een energiecontract bij Zonneplan afsluit, zullen wij jouw lopende contract bij je huidige energie leverancier opzeggen. Wij regelen alles voor je, van A tot Z.
Annelies Pierik
Content specialistAnnelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.
Opgeleid in de Zonneplan Academy