Eenvoudig en goedkoop je elektrische auto opladen, dat zijn de grote voordelen van een eigen laadpaal. Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden wanneer jij jouw laadpaal gaat kopen. Zoals of de laadpaal ook Dynamic Load Balancing heeft. De laadpaal van Zonneplan heeft dit inbegrepen (gratis).
Zonneplan helpt je graag verder bij het kiezen van de juiste laadpaal voor thuis.
Je kunt Dynamic Load Balancing zien als een beveiliging van je elektriciteitsverbruik in huis. De hoofdaansluiting in je meterkast kan net als de groepen in je groepenkast maar een maximum hoeveelheid stroom aan. Wanneer de groepen samen meer stroom vragen dan de waarde van je hoofdaansluiting, raakt de hoofdaansluiting overbelast.
Dynamic Load Balancing werkt als volgt: gebruik je tijdens het opladen van je auto andere apparaten die veel stroom nodig hebben? Dan laadt je auto langzamer op. Andersom geldt hetzelfde: verbruik je weinig stroom in huis? Dan laadt je auto sneller op. Op deze manier verzekert Dynamic Load Balancing je van een veilige elektriciteitsaansluiting.
Slim laden bij lage stroomprijzen.
Geen kortingen. Altijd de scherpste prijs.
Binnen een halve dag gemonteerd.
Niet alle laadpalen zijn standaard uitgerust met een Load Balancing functie. Wat is passend in jouw situatie?
Voor een laadpaal met Dynamic Load Balancing, zoals de Zonneplan Charge 2, is een slimme meter verplicht. Er zijn ook laadpalen die gebruik maken van een stroommeter om te meten hoeveel kilowattuur je verbruikt. Deze meter moet eerst geplaatst worden en worden verbonden met de laadpaal om de stroomtoevoer naar de paal te regelen. Dit is een stuk kostbaarder dan Dynamic Load Balancing met een slimme meter.
Heb je nog geen slimme meter? Dan kun je via je netbeheerder kosteloos een nieuwe laten plaatsen. Daarnaast is er nog een aantal dingen om rekening mee te houden:
Huishoudens met een hoog stroomverbruik lopen het meeste risico op overbelasting van de elektriciteitsaansluiting. Denk hierbij aan een elektrische kookplaat, warmtepomp, infraroodpanelen, elektrische kachel, jacuzzi of een aquarium. Immers is de kans dat je de maximale stroomtoevoer bereikt groter met deze energievreters in huis. Dynamic Load Balancing op je laadpaal is voor deze grootverbruikers een ideale oplossing om verzekerd te zijn van een veilige elektriciteitsaansluiting.
Een laadpaal voor thuis is geschikt voor 3,6 kW of 11 kW. De laadpaal wordt geïnstalleerd op een nieuwe groep in de meterkast. De maximale capaciteit van je aansluiting ligt met een 3-fasen aansluiting hoger dan bij een 1-fase aansluiting. Op een 3-fasen aansluiting kan dus een 11 kWh laadpaal worden aangesloten. Deze is krachtiger, waardoor je auto drie keer sneller oplaadt. Dynamic Load Balancing zorgt er vervolgens altijd voor dat de stroomtoevoer naar je laadpaal automatisch geregeld wordt en je de apparaten in je huis tijdens het laden veilig kunt gebruiken.