Tech

Zonneplan vs. Duck Curve

4 min lezen.
Annelies Pierik
Annelies Pierik
13 juli 2020
Play
Zonneplan Duck Curve

Wind- en zonnestroom zijn de goedkoopste vormen van stroom en steeds meer huishoudens springen hier op in. We rijden meer elektrisch en richting 2050 gaan we allemaal van het gas af, twee erg goede ontwikkelingen in onze energietransitie. In hoeverre zijn we bewust van de impact hiervan op ons stroomnet?

Het stroomverbruik van een Nederlands huishouden is redelijk voorspelbaar. We staan op, beginnen aan ons ontbijt, gaan naar het werk en ‘s avonds zitten we op de bank tv te kijken. Een mooi vast en voorspelbaar patroon voor onze netbeheerders, met een piek in de ochtend en de avond met daartussen een vlakke rug. Dit patroon vormt ons stroomnet tot een kameel, daarom noemt men deze curve ook wel de camel curve. Onze energietransitie brengt de vertrouwde curve in beweging en de kameel verandert langzaam in een eend; de duck curve.
Wat is er aan de hand?

Zonneplan - Camel curve vs Duck curve

Je eigen stroom

De energietransitie brengt nogal wat verandering met zich mee met betrekking tot hoe we stroom opwekken. Met windmolens en zonnepanelen ben je nu in staat om je eigen stroom op te wekken en te gebruiken. Deze stroom lever je ook terug aan het stroomnet waardoor, naast de klassieke kool- en gascentrales, Nederland nu duizenden particuliere wind- en zonnestroomcentrales kent.

Al deze wind- en zonnestroomcentrales zorgen wel voor veranderingen op ons stroomnet. De vraag naar stroom neemt overdag af en tegelijk neemt het aanbod ook toe. Netbeheerders moeten deze wisselwerking tussen vraag en aanbod opvangen. Dit doen ze door de productie van stroom via kool- en gascentrales terug te schroeven om het stroomnet niet te overbelasten. De afname en het aanbod in stroom gedurende de dag zorgt dat de vlakke rug van de camel steeds holler wordt. De rug ontwikkelt zich steeds meer tot de buik van de duck curve.

Ons verbruik stijgt

De vraag naar stroom daalt omdat we onszelf steeds meer voorzien in wind- of zonnestroom, maar de komende jaren zal ons stroomverbruik ook toenemen. Elektrisch rijden wordt steeds populairder en we gaan van het gas af en over op elektrisch koken. Twee sterke ontwikkelingen voor onze energietransitie maar wel met impact voor ons stroomnet.

Als we met onze elektrische auto’s naar huis gaan en deze aan de lader hangen om vervolgens ons eten te koken op een elektrische kookplaat neemt de vraag naar stroom hard toe. In de avond ontstaat er een piek in vraag naar stroom en dit is ook net het moment dat het aanbod van zonnestroom naar zijn nulpunt zakt. Deze toename in vraag en afname in aanbod maakt de nek van de duck curve.

Groei van de Duck curve

Netbeheerders

Voor netbeheerders zijn de uren tussen 18u en 21u de grootste uitdaging. De klassieke kool- en gascentrales moeten weer op vol vermogen gaan draaien om de afname van zonnestroom goed te maken en aan de vraag die is komen te ontstaan te kunnen voldoen. Deze omslag van minder vraag en meer aanbod in stroom overdag naar een tekort in aanbod en een stijging in vraag in de avond maakt de duck curve compleet.

Hoe verder

De komende weken gaan wij dieper in op de uitdagingen rondom de duck curve en gaan we het hebben over onderwerpen als curtailment, laadpalen en thuisbatterijen en hebben we het over de impact van elektrische auto’s op ons stroomnet. Benieuwd naar de toekomst van ons stroomnet? Volg ons verhaal op: LinkedIn, Facebook, YouTube of Instagram.

Wil jij meewerken aan het stroomnet van morgen? Check dan onze vacatures.

44 vind ik leuks
Deel dit artikel: