Elektrisch rijden

Powerplay-laden zorgt voor vijf keer minder druk op net in avondpiek

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
14 oktober 2024

Door de slimme aansturing van Zonneplan Powerplay, zorgen opladende elektrische auto’s voor bijna vijf keer minder vraag naar stroom tijdens de avondpiek. Dat blijkt uit een eerste analyse van de resultaten van Powerplay-aansturing voor Zonneplan-laadpalen, dat sinds juli beschikbaar is. Op deze manier helpen elektrische rijders die slim laden de piekbelasting op het elektriciteitnet te verminderen. Het leverde gebruikers bovendien zo’n 200 gratis kilometers op.

Met de opkomst van elektrisch rijden, maar bijvoorbeeld ook elektrisch verwarmen en koken, verbruiken we steeds meer stroom. Een groot deel daarvan gebruiken we in de avonduren, wanneer we thuiskomen van werk. Veel elektrische rijders zetten hun auto na thuiskomst immers direct aan de stekker. Om aan die stroomvraag te kunnen voldoen, moeten gascentrales overuren draaien op die momenten en ontstaat bovendien veel druk op het elektriciteitsnet. Door buiten deze avondpiek te laden kunnen elektrische auto’s helpen de piekbelasting te verminderen.

Zonneplan Energie

Doordat dure gascentrales tijdens de avondpiek ingezet moeten worden, is de stroomprijs tijdens die uren doorgaans relatief hoog. Vooral in de middaguren, wanneer zonnepanelen volop stroom leveren, is de prijs juist laag. Ook ‘s nachts, wanneer er weinig vraag naar stroom is en windmolens voor de nodige productie zorgen, is stroom vaak aanzienlijk voordeliger dan ‘s avonds. Volgens het Nationaal Laadonderzoek 2024 speelt al bijna een kwart (23 procent) van de elektrische rijders met een eigen laadpaal daarop in met een dynamisch energiecontract. Nog eens 31 procent wil dit in de toekomst. Ter vergelijking: van alle huishoudens heeft momenteel iets minder dan 5 procent zo’n energiecontract.

Uit onze data van de afgelopen drie maanden blijkt dat slechts 10 procent van de stroom die EV-rijders met een dynamisch energiecontract in hun auto stoppen, geladen wordt tussen 17:00 en 21:00 uur. Met een ‘normaal’ energiecontract is dat ruim 24 procent. Daarentegen wordt er juist meer aan het begin van de middag en ‘s nachts geladen, wanneer de prijzen doorgaans lager zijn.

Automatisch reageren op onbalans

Sinds juli is het daarnaast ook mogelijk om volledig automatisch te laden, waarbij we niet alleen inspelen op de day-aheadprijzen, maar ook op acute onbalans. Dat wordt geregeld door onze  Powerplay-aansturingsservice. Daarbij is het zelfs mogelijk om gratis te laden op momenten dat er onverwacht een overschot aan (veelal wind- of zonne)stroom op het net is. Sinds halverwege juli leverde dat veel gebruikers al zo’n 200 gratis kilometers op. De meest flexibele klanten wisten al voor meer dan 500 kilometer rijbereik gratis bij te laden.

De data laten zien dat het elektriciteitsnet tijdens de avondpiek op deze manier nog meer ontlast wordt dan enkel met een dynamisch energiecontract. Slechts 5 procent van de laadsessies vindt plaats in deze uren. Daartegenover staat dat er juist nog vaker in de middaguren geladen wordt dan ‘gewone’ dynamische EV-rijders. De komende maanden, waarin de hoeveelheid zonne-energie afneemt en de wind juist toeneemt, zal er juist steeds vaker ‘s nachts geladen worden, is onze verwachting.

vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer