Energieopslag

Zonneplan lanceert de Nexus thuisbatterij

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
17 januari 2024

Het afgelopen jaar hintten we er al regelmatig op: een thuisbatterij van Zonneplan. En vandaag, woensdag 17 januari 2024, is het moment daar dat we de Zonneplan Nexus definitief mogen presenteren! Dankzij het unieke Zonneplan Powerplay energieplatform belooft de Nexus een gamechanger in de energietransitie te worden. Dit is de allereerste thuisbatterij die jou als consument geld oplevert, maar ook een oplossing biedt voor de uitdagingen op het elektriciteitsnet.

Play
Zonneplan Nexus Thuisbatterij

Thuisbatterijen die stroom van je zonnepanelen opslaan bestonden al. Zolang de salderingsregeling geldt valt daar echter niet of nauwelijks aan te verdienen. Ook zijn er al thuisaccu’s die worden aangestuurd op basis van dynamische stroomprijzen, zoals van Zonneplan Energie. Wij gaan met onze thuisbatterij echter nog een stap verder. We bouwden een AI-platform dat niet voor elk uur, maar voor elk moment van de dag de beste laadstrategie bepaalt en razendsnel kan schakelen. Met een vermogen van 10 kilowatt is de Zonneplan Nexus bovendien een van de krachtigste thuisaccu’s op de markt. De batterij is te verkrijgen met een capaciteit van 10, 15 of 20 kilowattuur.

Zonneplan Powerplay als slimme motor

Het zelfontwikkelde energieplatform dat de mogelijkheden van onze thuisbatterij uniek maakt heet Zonneplan Powerplay. Met behulp van AI en machine learning laadt en ontlaadt Powerplay de Nexus op basis van de prijzen op verschillende energiemarkten, waartoe jij als consument normaliter geen toegang hebt. Met name de actuele beschikbaarheid van groene stroom op het net is bepalend voor de prijzen. Waait het harder dan vooraf voorspeld? Dan loopt de batterij razendsnel vol. Schuift op een ander moment plots een wolk voor de zon? Dan voorkomt de batterij door elektriciteit te leveren extra inzet van stroom uit gascentrales. Hierdoor draagt de batterij niet alleen bij aan de stabilisatie van het elektriciteitsnet, maar verdient de eigenaar vele malen meer aan thuisopslag dan met de thuisbatterijen die tot dusver op de markt verschenen.

Het verschil met laden op dynamische uurprijzen

Lage stroomprijzen wanneer de zon schijnt en de wind waait: wie gebruikmaakt van een dynamisch energiecontract zoals Zonneplan Energie zal het bekend voorkomen. Toch laadt de Zonneplan Nexus niet (uitsluitend) op basis van de dynamische uurtarieven, maar (overwegend) op basis van onbalansprijzen. Zowel uit duurzaamheids- als financieel oogpunt zijn er belangrijke verschillen:

  • Dynamische uurprijzen komen tot stand op basis van de verwachte vraag en het verwachte aanbod van (groene) stroom een dag van tevoren;
  • Onbalansprijzen ontstaan op het moment zelf wanneer vraag en aanbod niet blijken te matchen;
  • Het is zeer belangrijk dat vraag en aanbod op het net voortdurend in balans blijven. De tarieven om onbalans te verhelpen liggen daardoor vaak vele malen hoger dan de prijzen die je met een dynamisch energiecontract gewend bent;
  • Dankzij Zonneplan Powerplay kan het lonen om stroom af te nemen/op te slaan wanneer de uurprijzen juist hoog zijn en kan het andersom voordelig zijn om stroom terug te leveren terwijl het uurtarief dat je in de Zonneplan app ziet juist laag is.

Het elektriciteitsnet raakt uit balans

Naast een financieel rendement dat tot voor kort niet voor mogelijk gehouden werd biedt de Zonneplan Nexus dus een belangrijke bijdrage aan het oplossen van de problemen op het stroomnet. Deze worden namelijk steeds nijpender. Het aantal windmolens en zonnepanelen neemt de laatste jaren immers snel toe. Essentieel voor de energietransitie natuurlijk, alleen stemmen we ons verbruik er vaak nog niet op af. Zo ontstaan er overdag vaak overschotten aan groene stroom, die voor druk op het net zorgen. Op andere momenten zijn er juist tekorten en moeten gascentrales bijspringen. Door het laad- en ontlaadgedrag van de thuisbatterij hierop af te stemmen ontvangen gebruikers hoge vergoedingen. Daarmee kan de Nexus binnen vijf jaar volledig worden terugverdiend – een primeur voor thuisbatterijen.

Zonneplan Nexus thuisbatterij 15 kWh

De Nexus thuisbatterij – 15 kWh

Ook aansturing van laadpalen en omvormers

Vanaf de start van ons bedrijf is het ons doel om jou als consument niet alleen te laten bijdragen aan, maar ook te laten profiteren van de energietransitie. Met de introductie van onze thuisbatterij in combinatie met Powerplay zetten we nu misschien wel de belangrijkste stap in die richting. Al kort na onze start in 2012 kwamen we erachter dat onze missie niet stopte bij zonnepanelen. De ware energietransitie was net aan het beginnen. Bovendien zagen we dat de toename van wind- en zonnestroom ook voor problemen zorgt: er ontstaan pieken op het elektriciteitsnet. Waar we als marktleider in zonnepanelen dit probleem deels zelf hebben veroorzaakt, legden we onszelf de opdracht op om hiervoor een oplossing te realiseren. Dat is Zonneplan Powerplay.

De Nexus thuisbatterij is het eerste product dat op het Powerplay-energieplatform is aangesloten. Maar zeer binnenkort zullen we ook onze (bestaande en nieuwe) laadpalen en omvormers koppelen, waardoor het systeem een cruciale rol speelt in de stabilisatie van het net. Deze functie kun je dan als klant met zonnepanelen of een laadpaal van Zonneplan zelf in de app activeren. Over alle ontwikkelingen rondom Zonneplan Powerplay houden we je de komende maanden up-to-date!

Enthousiast over de Nexus?

Frank Breukelman

Frank Breukelman

PR specialist

Frank Breukelman is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn interessegebied ligt voornamelijk bij (dynamische) energie, duurzaamheid en (elektrische) mobiliteit.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
95 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer