Het is nog vroeg deze gure zondagochtend. Je loopt over straat, een fris herfstbriesje waait door je haar. Vanachter de wolken doet de zon zijn uiterste best iets van zijn stralen op aarde te doen neerdalen. Hij slaagt er wonderwel in en tovert een glimlach op je gezicht. Al struinend door de haast lege winkelstraat valt je blik op een kleine schittering op de grond, een meter of vier verderop. Je versnelt je pas en houdt halt wanneer je bij het glinsterende voorwerp bent aangekomen. Je bukt voorover en loopt een luttele seconde later enigszins teleurgesteld weer verder. Het bleek een muntje van één eurocent te zijn.
Vermoedelijk zal het muntje er nog dagen, weken of wellicht zelfs maanden gelegen hebben. Na jou hebben ongetwijfeld nog honderden anderen het muntje opgemerkt, maar niet de moeite willen nemen om het op te rapen. Wat heb je immers aan één cent? Een interessante vraag, waar we in dit artikel wat verder op ingaan. Die ene cent vertegenwoordigt namelijk heel wat meer waarde dan je op dit moment wellicht nog denkt.
Om uit te leggen want een cent nu eigenlijk waard is, nemen we je mee in de wereld van energie. Mogelijk ben je onlangs overgestapt van energieleverancier of ga je dit ergens de komende maanden doen. Grote kans dat je dan prijzen van verschillende energieaanbieders gaat vergelijken. Je ziet dan dat je voor het gebruik van stroom en gas betaalt per kilowattuur (stroom) en kubieke meter (gas). De bedragen die hieraan gekoppeld zijn liggen waarschijnlijk ergens tussen de 22 en 26 cent (stroom) en 85 en 95 cent (gas).
Stel dat alle overige voorwaarden gelijk zijn en je huidige leverancier biedt stroom aan voor 24 cent per kilowattuur, terwijl een andere aanbieder 23 cent rekent. Ook voor gas betaal je bij de andere aanbieder een cent minder. De kans is groot dat je denkt: dat is me de moeite niet waard om over te stappen. Maar laten we de rekensom eens maken.
Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 2750 kilowattuur stroom en 1250 kubieke meter gas per jaar. Een prijsverschil van één cent voor stroom en gas betekent dat je dus 40 euro (27,50 plus 12,50) per jaar bespaart. Best een minuutje van je tijd waard om over te stappen, toch?
Als we het dan toch over besparen hebben, laten we dan meteen eens kijken wat een cent betekent bij de aanschaf van zonnepanelen. Vraag je hiervoor een offerte op, dan laat iedere aanbieder, of het nu om het kopen of huren van zonnepanelen gaat, je zien wat je met jouw set panelen waarschijnlijk zult gaan besparen. Die inschatting maken ze – ook Zonneplan – op basis van jouw verwachte opbrengst, vermenigvuldigd met het kilowattuurtarief dat je aan jouw energieleverancier zou betalen wanneer je de stroom had moeten inkopen.
Bij Zonneplan houden we sinds kort rekening met een kilowattuurprijs van 22,8 cent. Voorheen was dit 21 cent, maar de energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen en blijven de komende tijd waarschijnlijk hoog. Met 22,8 cent zijn we nog erg voorzichtig: de kans is zeer groot dat je in werkelijkheid meer voor je stroom terugkrijgt. Er zijn echter ook aanbieders die je totaal onrealistische besparingen voorspiegelen. Dat doen ze door te rekenen met kilowattuurprijzen die nergens op gebaseerd zijn. Zonder namen te noemen: we ontvingen laatst een offerte om zonnepanelen te huren, waarmee we met het opwekken van ruim 3500 kilowattuur bijna 1000 euro per jaar zouden besparen. Ja, als je rekent met 28 cent kom je er wel…
Nog maar een rekensommetje. Stel, we gaan inderdaad uit van een zonnepanelenset die 3500 kilowattuur per jaar opwekt. Die gaat minimaal 25 jaar mee. Kost stroom in die 25 jaar gemiddeld 25 cent én houden we netjes rekening met de afbouw van de salderingsregeling, dan heb je na die 25 jaar naar schatting 15.171 euro bespaard. Kostte stroom tijdens die 25 jaar gemiddeld echter 24 cent? Dan kom je uit op 14.297 euro. Die ene cent levert je onderaan de streep dus 874 euro meer of minder op!
Het gros van de Nederlanders weet waarschijnlijk niet wat zij op dit moment per kilowattuur of kubieke meter betalen. Bovenstaande voorbeelden geven aan dat een verschil van een cent een wereld van verschil kan betekenen. De moraal van het verhaal: kijk bij besparingsberekeningen altijd op welk tarief deze zijn gebaseerd. Bij het vergelijken van offertes kan dit een wereld van verschil maken. Trek offertes daarom altijd gelijk om een eerlijk oordeel te kunnen vellen.