Laadpaal voor thuis

Een eigen laadpaal: waar moet je op letten?

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Rijd je een elektrische auto, of ben je van plan dat in de toekomst te gaan doen? Dan overweeg je wellicht een laadpaal aan huis, zodat je niet afhankelijk bent van openbare laadplekken of (langzaam) laden met een stekker. Op deze pagina leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van de beste laadpaal voor thuis en wat je opties zijn.

Thuis je auto laden: wat zijn je opties?

Thuis kun je jouw auto laden met een stopcontact, of een laadpaal. Een laadpaal heeft als nadeel dat het een investering is (die je weliswaar terugverdient), maar het zorgt er wel voor dat je veel sneller kunt laden, niet bang hoeft te zijn voor een overbelaste meterkast en (tot 30%) minder laadverlies hebt dan wanneer je via een stopcontact laadt.

Laadpaal versus stopcontact

In de tabel hieronder vind je een berekening van de laadtijden van dezelfde auto die via stopcontact of een laadpaal (thuis) opgeladen wordt:

Het laden met een stopcontact duurt langer dan met een laadpaal. Houd er verder rekening mee dat je niet zomaar een willekeurig stopcontact kunt gebruiken; je moet een aparte, gezekerde groep hebben waar de stekker in zit. Voordelen van het laden via een stopcontact zijn dat je geen extra kosten hebt. Je gebruikt de bijgeleverde kabel en hoeft geen laadpaal of laadpas aan te schaffen.

Wat kost een laadpaal voor thuis?

De prijs van een laadpaal thuis inclusief installatie is afhankelijk van jouw situatie en voorkeuren, maar kost doorgaans tussen de €1599 en €1899. Er zijn namelijk verschillende factoren die invloed hebben op de prijs, zoals de kosten van een montagepaal, het aanpassen van je meterkast naar 3 fasen en eventuele graafwerkzaamheden.

tabel met de kosten van een laadpaal bij zonneplan

Hoe kies je de beste laadpaal voor thuis?

Het kiezen van de beste laadpaal voor thuis is afhankelijk van verschillende factoren. We geven je 5 slimme tips.

Tip 1: Kies voor slim laden

Slim laden, ook wel intelligent of smart charging genoemd, is een technologie die ervoor zorgt dat jij jouw elektrische auto optimaal kunt laden. Op basis van bijvoorbeeld energieprijzen, het stroomverbruik van je huis en de beschikbaarheid van duurzame energie stuur jij jouw laadpaal aan.

Tip 2: Kies voor veilig laden

Je wilt jouw meterkast niet overbelasten of zelfs zonder stroom komen te zitten. Kies daarom bewust voor Dynamic Load Balancing. Met deze functie wordt overbelasting voorkomen.

Tip 3: Kies voor snel laden

Jouw laadsnelheid wordt bepaald door twee factoren: het laadvermogen van je auto en het laadvermogen van je laadpaal. De zwakste schakel is altijd leidend. Heb je een laadpaal van 22 kW , maar kan je auto maar 7 kW aan? Dan laad je maximaal 7 kW. Denk wel alvast na over wanneer je jouw auto gaat vervangen, want mogelijk kan een toekomstige auto wel sneller laden.

Tip 5: Kies voor all-in

Wat zit er bij de prijs van de laadpaal inbegrepen? Sommige leveranciers doen je een aanbieding voor de aanschaf van de laadunit zelf, maar verplichten je vervolgens om je te abonneren op dure diensten om je laadpaal te kunnen blijven gebruiken. Zorg ervoor dat je een laadpaal kiest waarbij alle kosten transparant en vooraf bekend zijn.

Waar op letten bij het installeren van een laadpaal voor thuis?

Voordat je een keuze voor een laadpaal maakt, of een gesprek met een adviseur aangaat, wil je misschien al wat voorkennis hebben. Bij een laadpaal aan huis installatie, is het goed om vooraf al na te denken over zaken als de installatie (zelf doen of uitbesteden), de keuze uit een paal of laadunit op de muur, en 1-fase of 3-fase.

Ga voor een professionele installatie

Hoewel sommige aanbieders beweren dat een laadpaal door de gebruiker zelf kan worden geïnstalleerd, is het over het algemeen het beste om te kiezen voor een installatie van jouw laadpaal door een deskundige installateur. Zo ben je verzekerd van een laadpaal die voldoet aan alle veiligheidseisen en kun je zorgeloos gebruikmaken van je eigen laadpaal thuis

Bevestiging; wand of paal

Hoewel “laadpaal” de gebruikelijke benaming is, staat niet iedere laadunit standaard op een paal. Je kunt hem namelijk ook aan de muur bevestigen. Het laadstation zelf verschilt niet, het is puur de manier van installeren. De laadplek van jouw auto bepaalt eigenlijk wat voor jou de beste optie is

Laadkabel

Voor de laadkabel heb je twee keuzes; een losse laadkabel of een laadkabel dit vast zit aan jouw laadstation. Een vaste laadkabel is altijd klaar voor gebruik en deze hoef je dus niet steeds uit je auto te halen. Een losse laadkabel moet je eerst inpluggen voordat je kunt beginnen met laden. Welke optie je kiest, hangt echt af van je persoonlijke voorkeur. De laadkabel kan verschillende stekkeraansluitingen hebben, maar iedere modern auto heeft eigenlijk een Type 2-stekker, ook wel bekend als de Mennekes-aansluiting.

1-fase of 3-fasen

De aansluiting van jouw woning kan een 1-faseaansluiting zijn of een 3-fasenaansluiting. Met een 3-fasenaansluiting en een 3-fasenlaadpaal kun je in theorie drie keer sneller laden dan een 1-fase, maar je auto moet het wel aankunnen om zo snel te kunnen laden. Kan jouw auto 3-fasen laden, heb je een 3-fasenlaadpaal, maar heeft je meterkast een 1-faseaansluiting? Dan kun je de aansluiting van jouw woning laten verzwaren door jouw netbeheerder. De kosten hiervan liggen rond de 200 à 300 euro, afhankelijk van jouw netbeheerder.

Meer lezen?

Voor meer informatie over thuisladen en alles wat daarbij komt kijken, zijn volgende artikelen ook de moeite waard om te lezen:

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: